Erdély soha nem volt a magyaroké!

Olyan jó lenne, ha egyszer nem lenne a december 1-je körül valami cirkusz a román-magyar viszonyban, de úgy néz ki, hogy 2022 sem lesz az az év, amikor az egyszer beteljesül.

Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti frakcióvezetője ugyanis elárulta az országot azáltal, hogy azt találta a (november -án tartott) december 1-i parlamenti ülésen (ismételten: lol) mondani, hogy Erdély a magyaroké is volt.

Hogy ez a volt szó mit is takar, egy kicsit homályos is, Csoma Botondnak, aki Kolozsváron kezdte politikai karrierjét és igencsak ismeri a román fél érzékenységeit, véleményem szerint szándékosan kerülte ezt a kérdést. A beszédet érdemes meghallgatni, mert a lehető legtöbbet hozta ki a 22-es csapdájából, lévén, hogy: ha túl magyarosra sikeredik a szpícs, akkor a koalíciós partner haragjára lehet számítani, az pedig fölösleges. Ha túl román szájíz szerint mondja, akkor aztán jön a fekete leves magyar részről. Csoma Botond egy meglehetősen realista beszédet tartott – volna.

Az AUR-nak hivatali kötelessége, hogy ilyenkor távozzon az ülésteremből, és a parlamenti büfében magyar gyártmányú zérós kólát szüpürcsöljön (igen, lencsevégre kapták többen is, valamiért azt árulnak a parlamenti büfében). Persze jöttek a szép válaszok a hivatásos feljelentő Dan Tănasă „blog”-ján (https://www.dantanasa.ro/dusmanii-romaniei-din-parlamentul-romaniei/?cn-reloaded=1), meg a gyengécske focihuligán modort leküzdeni nem tudó AUR elnök (akik lol: írónak hívja magát Facebookon) részéről.

Kicsit meglepődtünk Lucian Romaşcanu közgazdászból lett kultuszminiszter kijelentésén, mely szerint is „történelmileg Erdély a románoké, igaz, hogy éltek, élnek benne magyarok, szászok, zsidók is”, de hát na, kit zavarnak a tények.

Megvan tehát az első idei cirkusz is, reméljük nem követi újabb Kézdivásárhelyen, amikor a szintén szélsőséges Calea Neamului december 1-jét ünnepel.

Arról, hogy a december 1-je miért nem ünnep a magyaroknak, kár beszélni. Arról, amit minden hazai hivatalosság szeret elmondani, mégpedig, hogy Románia mintaállam a kisebbségek számára, azért beszéljünk egy kicsit.

December 1-jén, hadd írjuk le, hogy mitől lenne Románia egy olyan ország, amelyre büszkék lehetnek a magyarok is. Legyen mondjuk 9 pontban felsorolva.
Általános:
1: Működő infrastruktúra
2: Jó oktatás, minden őshonos nyelven, minden szinten, minden tárgyban
3: Korrupció megszűnése
4: A mafiot&pițipoancă jelenség teljes eltünése

Kisebbségspecifikus:

5: Egyforma nyelvhasználati jogok
6: Reális megbékélés a románok és magyarok közt
7: Egyenlő mércék alkalmazása a szélsőséges megnyilvánulások esetében
8: Az összes nemzeti kisebbségektől államosított ingatlan visszaszolgáltatása
9: Az állambiztonság vagy katonaság élére magyar vezető kinevezése, annak bizonyításául, hogy az állam nem tekinti biztonsági kockázatnak a magyar kisebbséget

Természetesen van ebben némi szarkazmus: de engedtessék meg, hogy ameddig egy stadionban elhangozhat büntetlenül az „Afară, afară cu ungurii din țară” (https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/directoarea-unui-teatru-din-sfantu-gheorghe-mesajh-frf-xenofobie-680066.html), vagy lehete a kisebbségieket (specifikusan a magyarokat) sértegetni (https://foter.ro/cikk/loter/szantai-janos-mi-a-kulonbseg-az-elitelendo-csoka-es-a-megbocsathato-lovak-nyelve-kozott/) addig adhassunk hangot kételyeinknek.

Nagy Kálmán