Eforturi remarcabile de predare a limbii române pentru copiii maghiari din Ciucul de Sus, Harghita

Între 16 august și 12 septembrie, s-a desfășurat proiectul „Școala de vară de comunicare româno-maghiară din Ciucul de Sus”, inițiat de Asociația Csorgó și sprijinit financiar de Departamentul pentru Relații Interetnice.

Principale obiectivele ale proiectului au fost creșterea interesului elevilor maghiari din regiunea Ciucul de Sus pentru învățarea cât mai bună a limbii române și dezvoltarea capacității de comunicare în limba română a acestora. La activitățile proiectului au participat 120 de elevi din clasele II-IV din regiunea Ciucul de Sus. 

Activitățile programului s-au desfășurat în patru etape, în două locații, respectiv la Siculeni și la Cârța, ambele localități aflându-se în regiunea Ciucul de Sus, județul Harghita. În fiecare etapă a programului au participat câte 15 elevi în ambele locații. În cadrul programelor zilnice elevii au folosit doar limba română, astfel ei încât să își poată dezvolta vocabularul și capacitatea de comunicare în această  limbă.

Metodele de lucru au fost astfel alese, încât să facă posibilă comunicarea în limba română între copiii români și maghiari, noțiunile noi să fie ușor concepute de elevi, întro atmosferă veselă, prin joacă.

La finalul proiectului, elevii maghiari ar trebui să își fi însușit o bază de cunoștințe care să îi ajute  să-și însușească mai ușor materia predată la școală la limba și literatura română. În plus, având deja experiența comunicării, cresc șansele ca participanții la acest proiect să aibă în viitor mai mult curaj de a vorbi în limbă română.

Sursă: dri.gov

Foto: covasnamedia.ro