După mulți ani, tensiunile dintre Prefectura Covasna și Primăria Sf. Gheorghe ar putea lua sfârșit

Pentru primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, faptul că județul Covasna va avea prefect UDMR nu poate fi decât o ușurare. La nivel local, este cunoscut faptul că între Prefectură și Primărie au existat constant disensiuni, mai mult sau mai puțin justificate. Prin urmare, numirea lui Ráduly István la conducerea Prefecturii se conturează ca o speranță de colaborare și ca o oportunitate ca Prefectura și primăriile din județ să fie „de aceeași parte a baricadei”.

Într-o conferință de presă ținută joi, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, care este și președintele UDMR Sfântu Gheorghe, a vorbit exact despre schimbarea pe care o va aduce această numire în județ. 

„Consider că este un început nou pentru relația dintre administrația locală și Instituția Prefectului. În calitate de primar a avut ocazia să se întâlnească și cu profesionalismul, dar și cu reaua-credință care a venit din când în când dinspre Instituția Prefectului. Noi sperăm că va fi o colaborare corectă, în cadrul legii, al Constituției, și că va dispărea acel rol al Prefecturii pe care l-a enunțat la un moment dat fostul prefect Codrin Munteanu, că Prefectura trebuie să fie cea care trage frâna de mână în dezvoltarea județului și a localităților. Vrem să avem o Instituție a Prefectului care este interesată în dezvoltarea județului și a localităților, și sunt convins că va fi o colaborare corectă și cu cei doi subprefecți care au fost deja nominalizați de colegii din coaliția de guvernare”, a spus edilul care a mai adăugat că de foarte multe ori Prefectura și primăriile se aflau de părți diferite ale baricadei.

În vârstă de 52 de ani, Ráduly István, care a fost selectat din 12 propuneri înaintate de UDMR,  este licențiat în drept, doctor în geografie și specialist în dezvoltare rurală și turism.

Conform informațiilor cuprinse în CV-ului său, între anii 1997 – 2004 a fost profesor de geografie la Şcoala Generală „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe, iar începând din 2004 este lector universitar în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Ştiinţe Economice și Gestiunea Afacerilor. În iunie 2004, acesta a fost ales pentru prima dată primar al comunei Ozun, de atunci câştigând alte 4 mandate de primar (17 ani).

Potrivit Antal Árpád, forul statuar al UDMR Covasna a decis nominalizarea lui Ráduly István abia miercuri seara. CV-ul acestuia a fost transmis și viceprim-ministrului Kelemen Hunor și, cel mai probabil, noul prefect va fi numit oficial în funcție în zilele sau săptămânile următoare. 

„Deocamdată nu pot să răspund la întrebarea ce pot eu să fac din funcția de prefect, dar un lucru este sigur: voi fi cinstit, corect, și voi avea grijă ca legile României să fie respectate, dar aceleași legi care sunt respectate peste tot pe teritoriul României, și la Constanța, și la Timișoara, și în Covasna. O să am un singur scop: dezvoltarea sustenabilă a județului (…) Intru pe ape străine, deși lucrez de aproape 17 ani în administrația publică și am predat și legislație în cadrul universității”, a declarat între altele Ráduly István.

Cât privește locul rămas vacant la Primăria Ozun, până la organizarea unui nou scrutin, conform prevederilor Codului administrativ, dacă numirea lui Ráduly István în funcția de prefect va fi oficializată, atribuțiile în cadrul Primăriei Ozun vor fi preluate de actualul viceprimar, Szabó Anna Mária, care se află la al doilea mandat.

Sursa: WeRadio Sfântu Gheorghe

Foto: covasnamedia.ro