Mesajul lui Klaus Iohannis pentru 15 martie: maghiarii din România au un rol semnificativ în dezvoltarea țării noastre

Președintele Klaus Iohannis a transmis anul acesta, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, un mesaj care i-ar putea oferi șansa de a-și reabilita imaginea în rândul conaționalilor noștri, după ce imaginea sa în rândul maghiarilor din România a avut de suferit după episodul „Jó napot kívánok, PSD”.

„În această zi în care maghiarii de pretutindeni îşi reafirmă identitatea şi ataşamentul pentru locurile natale, urez sănătate, pace şi prosperitate cetăţenilor români de etnie maghiară din România. Folosesc acest prilej pentru a sublinia contribuţia importantă pe care minoritatea maghiară o aduce societăţii noastre, pentru a aprecia rolul ei semnificativ în implementarea proiectelor care stau la baza dezvoltării țării noastre.

Prin hărnicie şi prin tradiţii pe care le menţin mereu vii, maghiarii au îmbogăţit cultura Europei şi patrimoniul umanităţii. Şi dacă, în mod firesc, identităţile ne diferenţiază, valorile pe care le împărtăşim sunt punţile trainice care ne apropie. Ele ne unesc în jurul democraţiei, libertății și demnității umane.

Suntem păstrătorii unui tezaur de valori umaniste și ne revine răspunderea să transmitem noilor generaţii exemplul şi practica, mereu dezvoltată şi cultivată, a bunei convieţuiri. Educarea tinerilor în spiritul respectului pentru celălalt, preţuirea diversităţii etnice şi confesionale, respingerea discursului incitator la ură, cultivarea dialogului intercultural, interetnic şi interconfesional sunt tot atâtea obiective în care comunitatea maghiară din România se regăseşte, împreună cu întreaga societate”, a transmis Administrația Prezidențială într-un comunicat, prin care au fost transmise mesajul și urările de bine către toți cetățenii români de etnie maghiară.

Sursa: covasnamedia.ro