Aprobarea oficială a steagului Județului Covasna, o consecință a participării UDMR la guvernare

Începând din1 octombrie, Județul Covasna are un steag propriu, aprobat recent printr-o hotărâre guvernamentală. Acesta a fost arborat oficial pe clădirea Consiliului Judeţean, din Municipiul Sfântu Gheorghe, în prezența primarului Antal Árpád și a președintelui Consiliului, Tamás Sándor, care a declarat că au trecut aproape şase ani de când steagul a fost aprobat de consilierii judeţeni, însă abia acum a fost „scos din sertar” şi adoptat de Guvern, subliniind că reuşita se datorează participării UDMR la guvernare.

Tamás Sándor a menţionat că unele elemente heraldice din stema judeţului, cum ar fi braţul armat, se regăsesc şi pe blazoanele unor vechi familii româneşti din Transilvania, precum cel al familiei Bogdan din anul 1619, concluzionând că aceia care au încercat să „tragă frâna de mână” sau să tergiverseze adoptarea steagului nu au niciun argument obiectiv pentru a-l contesta.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care l-a ajutat pe Tamás Sándor să arboreze steagul judeţului alături de drapelul României şi cel al Uniunii Europene la intrarea în sediul Consiliului Judeţean, a subliniat că de acum înainte acest simbol al comunităţii este protejat de lege.

„Pe de o parte, este trist că a trebuit să aşteptăm atât de mulţi ani pentru ca legea să fie aplicată şi în judeţul Covasna şi în municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv în alte localităţi din judeţ. Pe de altă parte, este un semn de normalitate şi cred că asta ar trebui acum să subliniem, că este un semn de normalitate, că legea se aplică. Dincolo de faptul că suntem cu toţii, oarecum, într-o măsură mai mare sau mai mică, mândri de faptul că suntem europeni şi suntem în Uniunea Europeană, dincolo de faptul că trăim în România, există foarte multe energii la nivel local şi microregional, energii în identităţile locale, iar aceste steaguri reprezintă aceste identităţi locale. Pentru mine, faptul că pe toate instituţiile din municipiul Sfântu Gheorghe am reuşit să arborăm, alături de steagul României şi steagul Uniunii Europene, steagul municipiului Sfântu Gheorghe, iar începând de astăzi vom putea arbora şi steagul judeţului, este o chestiune în care cu toţii putem să ne simţim mai bine. Pentru mine, în acest moment, acest centru al municipiului Sfântu Gheorghe a devenit mai complet, dacă doriţi, prin faptul că aceste steaguri pot fi arborate şi, e foarte important acest lucru, sunt protejate de legea română”, a precizat Antal Árpád.

Sursa si foto: WeRadio Sf. Gheorghe