Dobrev Klára, minden magyar miniszterelnöke

Az egyik legbefolyásosabb politikai szakportál, a Politico szerint a Fidesz nyeri majd a 2022-es választásokat, egy paraszthajszállal. De vajon így lesz-e? Eljön a pillanat, amikor tényleg a határon túliak döntik el, hogy melyik politikai alakulat lesz a legerősebb Magyarországon? És ha Dobrev Klára lesz a miniszterelnök, akkor mi lesz a kettős állampolgárokkal? Mit gondol minderről egy átlagos erdélyi magyar?

Az világos, hogy a 2022-es választás nehezebben vehető akadály lesz a Fidesz számára Magyarországon, mint az utóbbi három választás bármelyike. Itt minden lépés számít, a Covid helyzet pedig egy pillanat alatt átírhatja az eredményt, leginkább a Fidesz számára negatívan.

A korábbi elsöprő Fidesz győzelmek, ha nem is teljes egészében, de nagyban függtek az ellenzéki pártok összefogásképtelenségétől. Magyarra fordítva, az ellenzék nem volt hajlandó egy falatnyi koncról sem lemondani azért, hogy az Orbán Viktor által vezetett alakulatot ne engedjék győzni.

Magyarországon az ellenzék éppen ezekben a napokban tart előválasztást, amelynek kategorikus győztese nincs, jó eséllyel nem is lehet, egyelőre azonban úgy tűnik, hogy Dobrev Klára lehet az a név, amely mögött a magyarországi baloldal felsorakozik. Ez a Fidesznek nagyban megkönnyítené a dolgát, ugyanis Dobrev a legsebezhetőbb mindegyik jelölt közül.

Szubjektív állítás, de az ellenzék kicsit későn látott munkának, nem építettek fel egy ellenfelet, illetve egy olyan 4-5 főből álló csapatot, akik egységes oldalra tudják állítani a Fidesz ellentábort. A Jobbik elbukta az utolsó választást, a bázisukból elvesztett szavazók tábora javarészt a Fideszre szavaz – egyszerűen közelebb áll hozzájuk ideológiailag a kormánypárt.

A baloldali pártok viszont javarészt a főváros támogatását élvezik, de az ő szavazataik megoszlanak a már említett Dobrev Klára, Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely, a relatív ismeretlen Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom arca, a Jobbikos Jakab Péter és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke között. Ebből a társaságból a szélsőjobból megszőkített Jobbik kilóg, de ez az ellentmondás egyelőre nem zavarja túlzottan az ellenzéket, egyelőre megingathatatlannak látszik az elképzelés, hogy a Fideszt bármi áron meg kell állítani.

Egyelőre.

Nincs ugyanis semmi garancia arra, hogy az előválasztás után az egyik vesztes játékos sem rúgja fel a korábban lefektetett szabályokat, mert magának jobb pozíciót remél. (Vagy előzetesen külön alkut köt a Fidesszel.)

Jelen pillanatban úgy tudjuk, hogy Dobrev Klára 33,9%, Karácsony Gergely 28,6%, Márki-Zay Péter 20,7%, Jakab Péter 13,3%, Fekete-Győr András pedig 3,5% szavazatot szerzett meg az előválasztásokon.

Az eredmény egyébként sokat segít a Fidesznek, amely eddig a médiaapparátusával Jakab Istvánra és Fekete-Győrre koncentrált – a határon túliakat célzó Pesti Srácok már javában átnyergelt az első három helyezettre, de az index.hu portál és a többi médiaorgánum is diszkréten irányt váltott.

Mire lehet számítani? Jó eséllyel komolyabb meccsre, mint az utolsó ciklusban: ha a Fidesz nyer, nem lesz fölényes, előfordulhat, hogy megtérül a határon túli magyarságba fektetett energiája. Erdélyben, különösen Székelyföldön feltétlen Fidesz szavazó azok többsége, aki élni is fog a magyarországi választásokon való részvételi jogával. Erre rájön az is, hogy amennyiben Dobrev nyeri az előválasztást Erdélyben, a magyarországi baloldalt támogatók sem fogják hangosan támogatni.

Dobrev Klára az erdélyi magyarság számára ugyanis kategorikusan elfogadhatatlan. A DK határozottan az MSZP korábbi, egészen könnyedén határon túli magyarságellenes diskurzusát folytatja, a külhoniak szavazási jogának megszüntetésétől egészen a támogatások megvonásáig. Dobrev Klára a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc felesége – Gyurcsánynak meg azt Erdélyben soha nem bocsátják meg, hogy a kettős állampolgárság intézménye ellen lépett fel miniszterelnöksége idején, 2004-ben, amikor a népszavazás december 5-én érvénytelen lett.

Magyarországi belviszonyok szempontjából is ideális ellenjelölt Dobrev, éppen a férje okán – a karaktergyilkosságra első osztályú alany, amit a Fidesz nem is fog kihagyni.

Az erdélyi magyarságnak ráadásul anyagi érdeke is fűződik a Fidesz győzelméhez: számos támogatás, projekt, beruházás zajlik, amelyet magyarországi pénzből finanszíroznak – ez egy Fidesz buktával odalenne.

Az ellenzék összefogása lényegében a Fidesz szempontjából a legnagyobb ellenség, amit egyelőre külön-külön, személyre szóló támadásokkal kezelnek, de jó eséllyel más fronton is megpróbálnak majd éket verni ebbe az amúgy is túl sok szereplős koalícióba. Hogy melyik lesz a gyenge láncszem, azt nem lehet még tudni, de az elkövetkező hónapokban garantáltan fény derül arra is: az előválasztások második-harmadik helyezettje jó célpontnak látszik.

Nagy Kálmán