Márki-Zay Péter despre Viktor Orbán: „dictator corupt şi trădător al valorilor europene, trădător al creştinismului”

Principalul contracandidat al premierului ungar, Viktor Orbán, a declarat joi la Bruxelles că va „elibera” ţara de corupţie şi va restabili democraţia printr-o nouă Constituţie, în cazul unei victorii la alegerile din Ungaria, programate în aprilie anul viitor.

Márki-Zay Péter s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulţi comisari europeni, printre care vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, și a ținut apoi o conferință de presă.

„Dacă vom reuşi alungarea lui Orbán de la putere, va trebui să luăm totul de la început”, a afirmat el, citat de AFP.  „Nu există democraţie, nu există libertate a presei, nu există stat de drept în Ungaria”, a spus el, luându-și angajamentul să le restabilească. Márki-Zay a subliniat că, în cazul unei victorii a opoziției în alegeri, va fi vorba despre „o schimbare de regim, nu doar despre o schimbare de guvern”.

Márki-Zay l-a calificat pe Viktor Orbán drept un „dictator corupt şi trădător al valorilor europene, trădător al creştinismului” denunţând „campaniile de ură împotriva LGBT, a romilor, evreilor şi altor minorităţi”.

Reprezentantul opoziției în Ungaria s-a pronunţat, de altfel, pentru anularea legii anti-LGBT votate în vară, care a provocat indignare la Bruxelles, şi s-a angajat să le fie acordate cuplurilor de acelaşi sex drepturi egale cu ale cuplurilor heterosexuale, în special cel la căsătorie.

„Pregătim o nouă Constituţie şi, după victoria noastră electorală în care sper, vom organiza un referendum pe acest subiect pentru a construi o Ungarie democratică”, a promis Márki-Zay, deși este un catolic practicant şi tată a şapte copii.

„Există părţi ale Constituţiei cu care nu avem probleme. Însă tot ceea ce FIDESZ  a făcut în aceşti ultimi zece ani pentru a-şi consolida puterea şi a-l face pe Orbán imbatabil este nevalid”, a adăugat el.

Candidatul opoziţiei consideră, în schimb, că Viktor Orbána avut dreptate să ridice un gard pentru a împiedica sosirile de imigranţi în 2015, Márki-Zay văzând în aceasta un „mijloc legitim pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale”.

Observatorii prognozează o luptă strânsă cu Viktor Orbán şi chiar Márki-Zay a recunoscut că va fi „extrem de dificil” de învins liderul suveranist, aflat la putere între 1998-2002 şi apoi, fără întrerupere, din 2010. Alegerile nu vor fi „nici democratice, nici libere, nici echitabile”, a avertizat Márki-Zay, dar a adăugat: „Însă şansa noastră (de a-l învinge pe Viktor Orban) nu a fost niciodată atât de mare în ultimul deceniu”.

Întrebat despre riscurile ca, în cazul unei victorii a opoziţiei, în Ungaria să se producă tulburări similare invadării Capitoliului din SUA în ianuarie, Márki-Zay Péter a răspuns că „nu îşi imaginează masele coborând în stradă pentru a apăra drepturile unor infractori”.

Ultimele sondaje dădeau partidul de guvernământ FIDESZ cu trei puncte procentuale sub opoziție în intențiile de vot, iar experții susțin că Viktor Orbán va apela puternic la mita electorală pentru a-și crește șansele.

Sursa: digi24