Comisarul european pentru justiție consideră că în Ungaria există probleme în mai multe domenii care țin de drepturi și libertăți, iar mass-media se află în criză

Comisarul s-a aflat în Ungaria în perioada 10-12 neoiembrie 2021, în timpul vizitei sale purtând o serie de discuții cu reprezentanţi ai parlamentului, guvernului, justiţiei şi societăţii civile despre constatările raportului Comisiei din 2021 privind statul de drept. Comisarul a declarat că a ascultat părerea “ambelor părţi” din Ungaria, acesta întâlnindu-se atât cu Judit Varga, ministrul justiţiei, cât şi cu reprezentanţi ai opoziţiei, precum candidatul la postul de prim-ministru, Péter Márki-Zay, şi primarul general al Budapestei,
Gergely Karácsony.
Didier Reynders, comisar european pentru justiție a declarat recent că este evident legislaţia ungară contravine principiilor libertăţii din UE și că ar fi dezirabilă o schimbare a acestor legi. Acesta a precizat că diferite grupuri parlamentare şi organisme civile au semnalat aspectele analizate de către Comisia Europeană.
Didier Reynders a afirmat că se examinează funcţionarea sistemului judiciar, corupţia, situaţia din mass-media, respectiv mecanismele de control și echilibrare a puterilor în stat. Poziţia comisiei nu s-a schimbat fundamental în comparaţie cu cea anterioară – a adăugat el.
Comisarul a mai subliniat că se va analiza cum s-ar putea îmbunătăţi situaţia. De exemplu, sistemul judiciar ar putea fi dezvoltat prin soluţii digitale, platformele necesare fiind create în timpul epidemiei de coronavirus. El a menţionat ca un fapt pozitiv mărirea salariilor judecătorilor. Totodată a subliniat importanţa independenţei parchetelor şi
judecătoriilor.
Mass-media – opinează Didier Reynders – se află într-o situaţie de criză, atât din cauza epidemiei de coronavirus, cât și din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă entitățile de presă. El a afirmat, totuşi, că Ungariei i se reproşează lipsa transparenţei datelor publice. Publicitatea are un impact serios asupra situaţiei economice a presei – a mai adăugat comisarul. Acesta consideră că ar fi important ca în consiliul mass-media să fie reprezentate multe partide. Comisarul a declarat, de asemenea, că mai multe state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la violenţa împotriva jurnaliştilor.
Didier Reynders a precizat că raportul COM reprezintă o analiză şi nu un instrument pentru a impune sancţiuni. Scopul acestuia este un schimb deschis de opinii şi analiza posibilităţilor de dezvoltare a cooperării în diverse domenii – a spus el.
Cu toate acestea, consideră ca o necesitate fundamentală apărarea principiilor esenţiale ale Uniunii. Dreptul UE este primordial, iar hotărârile Curţii Europene de Justiţie sunt obligatorii – a evidenţiat comisarul.
Comisarul european a ținut să precizeze că scopul nu este crearea unor sisteme identice în
toate statele membre, dat fiind că tradiţiile istorice diferă. Totuşi, se doreşte asigurarea unor principii fundamentale, precum independenţa justiţiei, o necesitate stipulată în acordurile privind Uniunea Europeană.
La finalul vizitei, Didier Reynders a precizat că vor fi formulate recomandări la adresa Ungariei, acesta reiterând încurajarea Ungariei să se alăture Parchetului European, subliniind că acest lucru nu este, totuși, obligatoriu.

Sursa: hirado.hu.