Etnograful  Bertalan Andrásfalvy: Trianonul nu este doar o consecință a Primului Război Mondial

Într-un interviu apărut în limba maghiară, etnologul  Bertalan Andrásfalvy, câștigător al pemiului Széchenyi și fost ministru în primul cabinet al Ungariei de după 1990, abordează cauzele Trianonului dintr-un punct de vedere cronologic, unic, fără încărcătura sentimentală cu care ne-a obișnuit presa în ultima perioadă.

Rezumatul:

  • Trianon nu este doar o consecință a Primului Război Mondial, ci și o parte a unei politici eșuate, vechi de mai multe secole, care servea interesele aristocrației maghiare. O politică în care poporul, țărănimea maghiară, a fost lipsită constant de pământ agricol și de oportunități.
  • Exportul de vite a început în secolul al XIII-lea și a creat conflicte de interese grave între nobilime și țărănime. Nobilii au confiscat terenurile agricole ale țăranilor pentru a le transforma în pășuni, pe măsură ce creștea cererea pentru vitele maghiare în toată Europa.
  • De la începutul secolului al XVIII-lea, proprietarii maghiari au alungat de pe pământurile lor țăranii liberi maghiari și secui, muncitori, dar conștienți de propria valoare, și au adus în locul lor țărani români. Aceștia reprezentau o forță de muncă mai ieftină și, în plus, ajungeau în fostele așezări maghiare cu propriile vite care puteau fi ușor vândute de către nobili.
  • Peste o sută de mii de secui au fost alungați din Transilvania până la sfârșitul secolului al XIX-lea. În numele băncilor maghiare la care erau îndatorați, jandarmii maghiari i-au alungat pe secui din casele lor. Secuii aceștia și-au adunat bunurile și au emigrat spre Moldova sau București.

„Atunci Bucureștiul a devenit al doilea cel mai mare oraș locuit de maghiari. Aici locuiau mai mulți maghiari decât în Szeged!”

  • Căutarea constantă a dușmanilor este poate motivul pentru care nu ne putem aprecia și îndrăgi suficient.
  • Pentru a vindeca rana de la Trianon, în primul rând, ar trebui să vorbim despre istoria maghiară în mod deschis și cât mai complet posibil, incluzând despre evenimentele dureroase care nu au fost încă scrise sau care apar supraevaluate în cărțile noastre de istorie.

Vom mai reveni asupra acestui articol care tratează pe scurt chestiuni extrem de importante pentru relațiile maghiarilor cu vecinii lor, și în mod special cu românii.

Surse: Facebook Maghiaromania, vasarnap.hu.

Leave a Reply