Viktor Orbán vrea demisia vicepreședintei Comisiei Europene, Vera Jourova

Premierul ungar, Viktor Orbán, i-a cerut Comisiei Europene să o demită pe vicepreședinta Vera Jourova pe motiv că a făcut comentarii denigratoare cu privire la democrația din Ungaria. 

Scrisoarea deschisă cu solicitarea respectivă a fost postată pe Twitter de către Zoltán Kovács, Secretar de Stat pentru Relații Diplomatice, în atenția președintei CE, Ursula von der Leyen. Acesta a precizat că Vera Jourova a făcut comentarii neadecvate și de neacceptat la adresa regimului din Ungaria, încălcând flagrant principiul cooperării sincere. 

Toate acestea se întâmplă după ce, săptămâna aceasta, într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel Jourova a precizat următoarele: „domnul Orbán afirmă deseori că dorește să construiască o democrație neliberală. Eu aș spune că nu construiește decât o democrație bolnavă.”

Aceasta nu este prima oară când Viktor Orbán solicită demisia unui comisar european. În 2017, el -a cerut demisia comisarului Frans Timmermans să demisioneze după ce acesta a afirmat că afirmațiile făcute de liderii Ungariei la adresa lui George Soros sunt generate de convingerile antisemite. 

Sursa: euronews.com

Foto: rfi.ro