Viktor Orbán solicită donații publice pentru campania Fidesz

Costul total al campaniei va fi în jur de 27-40 milioane RON, din care o parte însemnată, cam 20% se vor cheltui pe reclame Facebook. Deja pe rețelele sociale, chiar unii români s-au arătat dispuși să doneze, premierul Ungariei având o imagine foarte bună în rândul ultranaționaliștilor din țara noastră.

De câteva zile, alegătorii au început să primească o scrisoare de la Viktor Orbán, în care premierul cere donații pentru campania Fidesz.

El invocă încercări de amestec în treburile interne din partea Bruxelles-ului și a lui George Soros, migrația ilegală, pandemia, provocări cu care Fidesz trebuie să lupte, iar pentru aceasta e nevoie de sprijin financiar din partea alegătorilor.

Premierul Viktor Orbán și partidul pe care îl conduce, Fidesz, se află la putere de peste 10 ani în Ungaria. Până în toamna anului trecut, părea sigur că va câștiga a patra oară consecutiv. Însă opoziția a reușit ceea ce mulți considerau imposibil: au făcut compromisuri și concesii și pornesc în alegeri cu candidați comuni, inclusiv pentru postul de prim-ministru. Iar sondajele arată că pentru prima dată după o lungă perioadă, este posibil ca Orbán să piardă. Dar în mod sigur președintele Fidesz nu va lăsa nimic la voia întâmplării.

De exemplu, în mod sigur opoziția va avea acces la mult mai puține locuri pentru afișe electorale. Conform site-ului rtl.hu, opoziția va putea obține 2000-3000 de locuri. Aceasta va însemna prezență la scară națională, dar nici pe departe că ne vom lovi de afișele opoziției la tot pasul, însă și așa costurile vor fi ridicate, prețul închirierii pe două luni a 2-3 mii de poziții însemnând cam 6 milioane RON.

Fidesz nu a comunicat câte locuri vor rezerva pentru afișele lor, dar rtl.hu estimează că vor fi în jur de 5-8 mii, adică dublu față de opoziție. 

Sursa: ziare.com