Viktor Orbán: „Cei nevaccinați sunt în pericol de moarte”

Invitat în emisiunea „Bună dimineața, Ungaria!” a postului public ungar de radio, Kossuth, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat că în opinia sa vaccinarea este singura formă de protecție care se poate lua împotriva coronavirusului. 

Orbán a spus că varianta Delta a coronavirusului se răspândeşte mai rapid şi provoacă o formă mai gravă de îmbolnăvire. Cei vaccinaţi nu sunt în pericol, în schimb, cei nevaccinaţi sunt în pericol de moarte. Oricine nu este vaccinat trebuie să se aştepte nu numai la infectarea cu virus, ci şi la o stare gravă, cel mai probabil va ajunge în spital, a subliniat premierul ungar, rugând pe toată lumea să se vaccineze. 

Viktor Orbán a spus că, până când nu este vaccinată toată lumea, acest virus va continua să contamineze; dintre cei vaccinaţi mai puţin de 1% se îmbolnăvesc, în timp ce riscul la cei nevaccinaţi este de zece ori mai mare. El a adăugat că, uneori, persoanele vaccinate se pot infecta cu coronavirus, dar printre aceştia, proporţia celor foarte grav bolnavi este „mult, mult mai mică” faţă de cei nevaccinaţi. 

Orbán a mai precizat că măsurile de protecţie precum folosirea măştilor, încetinesc răspândirea, dar nu protejează. „Deci nu ar trebui să ne facem iluzia că, dacă ne izolăm, dacă ne separăm unii de alţii şi ne punem o mască, suntem protejaţi; nu suntem protejaţi ne protejează numai vaccinarea”, a declarat el. 

Premierul ungar a spus că, până la sfârşitul anului, vor fi disponibile 15 milioane de doze de vaccin în Ungaria. El a remarcat că epidemia nu se răspândeşte uniform în toate părţile ţării. De aceea au fost implicaţi în lupta de apărare angajatorii, cărora li s-a oferit posibilitatea de a comanda vaccinul sau de a trimite în concediu fără plată angajaţii care nu se vaccinează. Orbán a recunoscut că această măsură „a iscat multe controverse” și a afirmat că vaccinarea generală obligatorie ar fi o decizie care „depăşeşte pragul de toleranţă acceptat de maghiari”.

Cât despre angajații din sectorul public, care vin în contact cu un număr mare de persoane, prim-ministrul statului vecin a spus că se va lua decizia cu efect imediat ca cei care nu se vaccinează să fie trimişi în concediu fără plată. El a adăugat că acţiunea se va extinde și către celelalte sectoare publice, astfel încât fiecare angajat al statului se va confrunta mai devreme sau mai târziu cu dilema: ori se vaccinează, ori intră în concediu fără plată. 

Sursa: hirado.hu

Foto: zf.ro