Victoria lui Orbán scindează din nou naționaliștii români

Săptămâna a început cu vestea celei de-a patra victorii consecutive a lui Viktor Orbánîn Ungaria. Cum era de așteptat, în funcție de perspectiva asupra acestei realități, oamenii s-au împărțit în două tabere. Unii se bucură de rezultat și îi felicită pe maghiari pentru alegerea făcută, în timp ce alții îi acuză de inconștiență și putinism. 

„Orice s-ar zice, Viktor Orbán este cel mai mare om de stat al vremurilor sale. Personal, ca ungur din Transilvania, îi mulțumesc pentru faptul că ne-a reașezat pe harta națiunii ungare, ceea ce pentru mine este cel mai mare merit al lui”, spune într-un comentariu pe Facebook un cetățean de etnie maghiară, care sintetizează punctul de vedere al ungurilor din țara noastră, despre care se știe că au votat într-un număr foarte mare cu Viktor Orbánși Fidesz.  

În replică, adepții lui „Afară cu ungurii din țară!” au sărit și ei pe rețelele de socializare cu comentarii ostile și atacuri de tipul: „Toți ungurii de la noi au votat cu ticălosul de Orbán… de ce nu plecați acasă, la banditul vostru care visează la Transilvania, ca prietenul lui, Putin, care visează la URSS?”

„Frumusețea” situației abia acum se face remarcată prin faptul că victoria lui Victor Orbánproduce rupturi vizibile în rândul naționaliștilor români. Convinși până în măduva oaselor de faptul că Orbáneste un lider căruia îi pasă de poporul său și impresionați de puternicele sale tendințe naționaliste și antieuropene, mulți îl aplaudă frenetic și îl dau ca exemplu pe el, precum și pe votanții lui. 

„Dragi români, luați aminte! Ungaria, o țară mult prea mică față de România, o duce de 10 ori mai bine decât noi, și asta că au un conducător stabil de peste 3 mandate”, spune cineva. 

„Popor care știe ce vrea și nu se lasă manipulat de cei din afară, trebuie urmați și de noi dacă vrem să trăim mai bine!”, este de părere altcineva, într-o notă similară. 

Interesant ar fi de știut cum s-ar mai raporta acești români naționaliști la Viktor Orbándacă acesta ar ajunge vreodată să demonstreze, fie și în chip de surpriză neașteptată, că între visurile și ambițiile sale politice se regăsește și dorința de a reface Ungaria Mare. O astfel de ipoteză a fost ridicată pe rețelele de socializare, unde s-a dezbătut intens subiectul, de către unul dintre comentatorii din cealaltă tabără de naționaliști: „Patrioții români se bucură de victoria lui Orban, chiar dacă acesta râvnește Ardealul. Ei au ce au cu Zelenski”

Dincolo de comentarii și păreri, victoria lui Viktor Orbánîn Ungaria va aduce cu sine consecințe cel puțin interesante pentru națiunea pe care pretinde că încearcă să o protejeze, îndeosebi în contextul atât de șubred al războiului ruso-ucrainean. În timp ce Uniunea Europeană a anunțat luni, imediat după rezultatele alegerilor din statul vecin, că va declanșa mecanismul de stopare a fondurilor UE aplicabil statelor care nu respectă principiile și valorile fundamentale europene, premierul statului vecin a anunțat la rândul său că face demersuri pentru a plăti gazul rusesc în ruble, o cerință a Kremlinului pe care UE a respins-o în mod repetat.

Unde va duce acest joc dublu al lui Orban, care pendulează nonșalant între Est și Vest, după cum îi dictează interesele, rămâne de văzut. Sunt doar curioasă să știu, este realmente ieșirea din UE calea pe care și-au dorit-o sau și-o doresc cei care îl aplaudă frenetic astăzi? Pentru că, judecând după acțiunile din ultima vreme ale liderului maghiar, către asta se îndreaptă statul pe care-l conduce. Și dacă e așa, închei ironic spunând că, odată cu ieșirea din UE, măcar națiunea maghiară se va elibera de marea amenințare a LGBTQ. 

Foto: iStockphoto.com