Tavaszi szél Fideszt választ

Amikor ez a cikk megjelenik, alig lesz 24 órája, hogy a Fidesz megnyerte a magyarországi országgyűlési választásokat. Mit jelent ez? Az ellenzékiek, a határon túliak és a Fidesz maga is zavarban vannak.

Érdemes visszanézni a Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozatát a közmédiában a választások napjáról. Visszafogottan ugyan, de fele plusz egy kevés győzelemre utalnak az Orbán Viktor szóvivőjeként nyilvántartott politikus szavaiból. A dél körüli nyilatkozatok után estére erősödni látszik a Fidesz. Magyarországi idő szerint éjfélkor már jól látszik: megvan a kétharmad. A Fidesz újra jól teljesített.

Hogy ez milyen hatással lesz Orbán Viktor holdudvarára, az ma még nem mondható meg, vélhetőleg nem lesz nagy változás az elmúlt évekhez képest. Marad az Európa keleti szélére oly jól jellemző üzletelés, ahol a párthoz tartozó üzletek virágoznak. (Nem mentünk fel senkit, Gyurcsány idejében a Strabag volt a potentát, most a NER tagjai, itt az összegek eltulajdonításának a végrehajtói változnak csak lényegében. A Fidesz korrupciójára az jellemző, hogy a Mészáros Lőrinc nevéhez köthető cégek gyűjtik be a pénzt.)

Az ellenzék kudarca

A magyar ellenzéki összefogást, akárhogy is vélekednek egyes sajtóorgánumok, nem lehet sikeresnek tekinteni. Ez nem most, a választások után derült ki, hanem már azt megelőzően, amikor Gyurcsány Ferenc már a kampány alatt érezhetően ellenállt a Márki-Zay elképzeléseknek – ha úgy tetszik, nem állt be a sorba. Az összefogás széthúzó oximoronná vált.

Elmaradt a legfontosabb dolog: az építkezés. Budapesten nem, hiszen Budapest mondjuk Magyarország fele, gazdaságilag, a jobbik fele, de ez számokban azért nem elegendő. Budapest és a vidék, még a vidéki nagyvárosok közt is komoly törés van. A vidéki jelenlét pedig a legtöbb baloldali pártnál egyenlő a zéróval – kivételt leginkább a DK képez. A Momentum, LMP, Párbeszéd stb. leginkább a budapesti értelmiségieket gyűjti össze. Van is a kommunikációjukban (illetve a szavazótáborukban) a vidéki embereket lenéző gesztus. Itt hatványozottan látszik a törésvonal. A kommunikációval is van kivetnivaló: a Fidesz egyszerűen, kisgyerekek által is érthető módon kommunikál. (Illetve nem csak, de egyértelműen nem az a kezdeti Fidesz ez már, aki annak idején a fiatal értelmiségieket célozta meg. A Fidesz néppárt – ha ezt az EU-s néppárt nem is hajlandó elismerni.)

Gyurcsány Ferenc: a temetetlen múlt. Gyurcsány volt Magyarország leginkább megosztó miniszterelnöke – ebben Orbánt is messze lepipálja, miniszterelnöki bukása pedig iskolapélda. A népszerű politikus mégis visszajött a sülyesztőből, mert rendkívül okos és karizmatikus – csak a cifferblattal vannak bajok. A baloldal számára is megosztó személy, aki a magyarországi politika komoly tényezője – nem véletlen, hogy ellene irányult a Fidesz kampánya is.

Rend, fegyelem, Fidesz

A Fidesz, ami lényegében egyet jelent Orbán Viktorral, az ember a gáton párt. Orbán imázsa ilyen, aki röviden, határozottan megmondja. A zavaros helyzet eleve jót tesz az amúgy rendpárti politikai alakulatoknak: a bizonytalanok keresik a fogózkodót, ami egy határozott politikusban megvan. Nem lehet Márki-Zayt Orbán mellé állítani, hiszen Orbán dichotomizál, fekete-fehérben mondja el a helyzetet, megoldást kínálva. A másik oldal lényegében az ország összes búját-bánatát a Fideszre keni, ami nem egy elvetendő kampányfogás, de nem is elegendő az aggódók megnyugtatására. A Fidesz nem arra játszott, hogy a Gyurcsány törzsszavazóit átcsalogassa magához, mert ez egy nem feloldható ellentét. Ők a mobilizálásra, illetve az ellenzék demoralizálására játszottak. (Illetve az ő kapujukra játszott a szélsőjobbos Mi hazánk, a Livejasmin xxx webkamerás platformról ismert Gattyán György féle Megoldás Mozgalom, és a magyarországi antivaxer mozgalom arca, Gödény György fémjelezte Normális Élet Pártja. Egyesek szerint ezeket a pártokat pénzzel is segítette a Fidesz, de ugye ezt nem sikerült bizonyítani.)

Mit jelent ez Erdélyben?

Erdélyből a Fidesz nagyon más, mint Magyarországról nézve. Az erdélyi magyarságnak a Fidesz pénzt jelentett, olyan beruházásokat, amelyeket normális körülmények közt a román kormány kellett volna megtegyen. (Ne ragozzuk, hogy miért nem történtek meg ezek, lényeg, hogy nem.) Az erdélyi magyarságnak elemi érdeke volt és ma is az, hogy ezek a Fidesz által kezdeményezett beruházások megtörténjenek. Magyarországról ez nyilván másképp mutat: a mutyi határon kívül is folytatódik, a pártközeli üzletemberek beruháznak a magyar adófizetők pénzéből. A maga helyén mindkét álláspont igaz, azonban a Fidesznek azért van annyi erkölcsi kártyája, hogy elmondhatja, a nemzetért dolgozik. Úgy tudjuk, hogy a beígért beruházásokat folytatják a választás után is (ami logikus is, hisz minden jel szerint az erdélyi magyar szavazásra jogosultak 88%-a voksolt, jó eséllyel a Fidesz mellett.)

Következő 4 év Magyarországon

A rendszer marad. Mivel gazdasági válság van, mindenképp recesszióra kell számítani: ha Orbán Viktor jól kártyázik (és eddig úgy tűnik, hogy Daniel Negreanu pókersztár kategóriájában utazik) akkor az EU-s Covid 19, illetve ukrán-orosz háború okozta kárt helyrehozandó gazdasági segélyeket jól fogja hasznosítani. (Tudom, most a balosok sírnak, hogy azt is ellopja, de ez nem igaz, legalább is nem a teljes összegre. Inkább százalékosítsuk, mert kiderül, hogy az EU becslései szerint a balkáni korrupció átlag 20-30%-a veszteséget, ha úgy tetszik felárat jelent.) Komolyra fordítva a szót: jó eséllyel válságkezelő üzemmódra vált a Fidesz, az agrár szektor támogatása, illetve minden lehetséges EU-s forrás kimaxolása mellett mindenképp a saját gazdaságpolitikájukat is átgondolják.

Putyin és Orbán

Vladimir Putyin gratulált Orbán győzelméhez – aki kicsit korábban viszont a győzelmi beszédében beszólt Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnöknek. Amint azt említettük, Orbán jól pókerezik, Magyarország energiakészlete nagyban függ Oroszországtól. Ez itt gazdasági megfontolás, nem elvi: az orosz importgáz olcsóbb és élhetőbb pillanatnyilag az amerikai import palagáznál. Ott van még a Paks 2 is, Magyarország pedig ettől is függ. Mihelyt a politikai helyzet lehetővé teszi, Orbán valamiféle külön dealt köt majd Oroszországgal – ha úgy tetszik Putyinnal. (Érdemes megnézni, hogy a Krími félsziget annektálása utáni embargó alatt hány ország kötött még külön egyezséget az oroszokkal, csak ezeket kevésbé tematizálták, pl. Németország esetében.) Tény, hogy az oroszokon sok áll, vagy bukik: az EU-nak és az USA-nak is az az érdeke, hogy a keleti blokkot megerősítse, beleértve Bulgáriát, Lengyelországot, Romániát és Magyarországot is. Ha Orbán Viktor zárt ajtók mögött meg tudja magyarázni egy orosz-magyar együttműködés szükségességét, jó eséllyel nem lesz más, csak nyilatkozatözön egy ilyen dealből, vagy kap hasonló ajánlatot más forrásból. Magyarország lehetőségei nem rosszak az elkövetkező 10 évre, ha valaki tud élni vele.

Mi lesz Budapesttel?

A vidék és Budapest nem beszéli ugyanazon nyelvet, mások a célok, más a közeg. A kormánypártnak elemi érdeke lenne ezen fordítani, hiszen technikailag elvesztették a fővárost. A visszahódításhoz első lépésként a budapesti főpolgármester, Karácsony Gergely megdöntése az út, ellene pedig el kell kezdeni felépíteni egy erős ellenjelöltet. Kettős kommunikáció a cél, egy a vidéknek, egy a fővárosnak – a kormány direkt is tud lépni azért, hogy Budapest és a pestiek hangulatát megfordítsa, hiszen elég sok körzetben álltak közel a nyeréshez – persze nem eléggé. A Fidesz negyed kétharmados mandátumában jól tenné, ha szervezetet építene a fővárosban, mégpedig középréteg megcélzásával: úgy tűnik a közös költségek csökkentésénél jóval több fog ehhez kelleni.

Nagy Kálmán