UNGARIA – Proiect revoluționar pe malul Dunării: construcția unei piste de bicicliști ecologice care poate colecta și stoca energia solară

Ungaria va construi pe malul Dunării o pistă luminoasă pentru biciclete, prima porțiune urmând a fi realizată în orașul maghiar Esztergom.

Prima astfel de pistă urmează să fie realizată, printr-un program pilot, pe secțiunea de doi kilometri a pistei internaționale Eurovelo6 din județul maghiar Komárom-Esztergom, a declarat, miercuri, pe postul public de știri M1, László Mosóczi, secretarul de stat responsabil pentru politica de transporturi din cadrul Ministerului Inovației și Tehnologiei din Ungaria, notează MTI, citată de news.ro.

Materialul special, care ziua poate colecta și stoca energia solară, iar noaptea poate da lumină, va fi instalat în șase locuri diferite. Particulele de silicat încorporate în rășină vor fi amestecate cu materialul din care se realizează al patrulea strat al pistei, stratul de uzură, apoi vor fi întinse pe suprafața pistei în diferite densități, în așa fel încât luminozitatea obținută săfie una plăcută, care nu deranjează ochiul uman.

Această soluție ecologică contribuie la siguranța circulației nocturne a bicicliștilor, prevenind accidentele, a adăugat secretarul de stat, conform MTI.

Oficialul ungar a menționat, de asemenea, că în urma instalării acestei noi tehnologii, costurile realizării pistei pentru biciclete cresc cu doar 4-5%.

Sursa: aktual24.ro

Foto: ev.ro