Noua componență a Consiliului Județean Covasna este mai degrabă veche

Joi, 22 octombrie, Tamás Sándor, în calitate de președinte al Consiliului Județean Covasna și alți 27 de consilieri județeni și-au preluat mandatele primite în urma voturilor exprimate de covăsneni în 27 septembrie. UDMR deține majoritatea cu 72% dintre mandate.

Ceremonia de învestire a noului Consiliu Județean Covasna a avut loc joi, într-un cadru organizat în curtea instituției. Evenimentul nu a putut fi derulat în interior din cauza restricțiilor cauzate de COVID-19, dar a putut fi urmărită și online. 

Încep astăzi, cu emoție, al patrulea mandat de președinte al Consiliului Județean Covasna. De 25 de ani sunt în politică, dar am emoții și acum. Dacă în ultimii 12 ani, am pus bazele dezvoltării responsabile a județului nostru, în mandatul acesta îmi propun să continuăm dezvoltarea sistemului sanitar – atât infrastructura medicală, cât și atmosfera din spitalul nostru, să asigurăm conectivitate la aeroportul din Ghimbav și demararea lucrărilor la autostrada Brașov-Târgu Secuiesc-Bacău. Vom continua modernizarea drumurilor județene, dezvoltarea sistemului social și de protecție a copiilor, respectiv gestionarea deșeurilor conform standardelor europene”, a declarat după depunerea jurământului președintele Tamás Sándor. 

Dintre cei 30 de consilieri pe care îi va avea CJ Covasna, 22 sunt din partea UDMR, câte trei de la PNL și Alianța Maghiarilor din Transilvania și doi de la PSD. De asemenea, și președintele CJ, Tamás Sándor (UDMR) are drept de vot. 

Pe lângă acesta, joi au depus jurământul 27 de consilieri din cei 29 validați. A fost absent Jănică Piștea de la PNL, din motive de sănătate, dar și Benkő Erika, de la UDMR, care a refuzat mandatul pentru că dorește să activeze în continuare în Parlamentul României. Urmează ca în perioada următoare, pentru UDMR să fie validate alte două mandate, potrivit listei de supleanți (unul în locul lui Tamás Sándor, care a obținut funcția de președinte CJ și unul în locul deputatei Benkő).

Din 2008, de când sunt președinte, din patru în patru ani am mărit mandatele UDMR-ului. În 2008, din 31 am avut 16 consilieri, în 2012 am avut 19, în 2016 am avut 20, iar acum, din 31 avem 23. Asta înseamnă o responsabilitate mult mai mare. Mărimea mandatelor și a procentajului, că suntem 72% în Consiliul Județean, ne responsabilizează pentru că, după cum știți, politic, întotdeauna v-am spus, calitatea relației între o majoritate și o minoritate cade în sarcina majorității. Asta am spus și față de bucureșteni și față de majoritate și minoritate, chiar și în județul Covasna. Dacă noi avem acum majoritate covârșitoare în Consiliul Județean, asta înseamnă că avem o responsabilitate mult mai mare. Eu personal și majoritatea pe care o conduc o să avem grijă de calitatea relației”, a declarat joi, într-o conferință de presă, Tamás Sándor. 

Chiar dacă, în mare parte, echipa din conducerea CJ Covasna rămâne aceeași ca și înainte de alegeri, se pregătește totuși o schimbare. Tamás Sándor a precizat că în propunerea sa pentru vicepreședinți, pe lângă Henning László, de data aceasta nu va mai fi Grüman Róbert, care a fost validat și învestit în calitate de consilier, ci Jakab Barna, „unul dintre cei mai tineri consilieri județeni”, după cum a afirmat Tamás Sándor.  

Dânsul este inginer aeronautic. E din Sfântu Gheorghe, lucrează la Consiliul Județean Brașov și este unul dintre cei doi manageri de proiect din cadrul Consiliului Județean în ceea ce privește construirea aeroportului de la Ghimbav”, a explicat Tamás Sándor.  

Despre motivația din spatele acestei schimbări se va vorbi mai multe vineri, a spus președintele CJ Covasna, când va avea loc ședința în care se va vota propunerea acestuia. 

La evenimentul de învestire au fost prezenți cei trei lideri ai Prefecturii Covasna, prefectul Iulian Todor, respectiv subprefecții Cosmin Boricean și Sergiu Mitroi. 

În discursul său, prefectul a precizat că realegerea în fruntea Consiliului Județean a lui Tamás Sándor, pentru al treilea mandat consecutiv, înseamnă că locuitorii județului își doresc continuitate în derularea proiectelor deja începute. 

Rezultatele alegerilor locale din 27 septembrie 2020 demonstrează încă o dată încrederea acordată de cetățenii județului Covasna prin votul exprimat, dar mai ales dorința acestora de continuare a proiectelor de dezvoltare economică și de modernizare a județului Covasna”, a spus, în luarea sa de cuvânt, Iulian Todor. 

Tot în ședința de vineri se va stabili și componența Comisiilor de Specialitate din cadrul CJ Covasna. 

Sursa: covasnamedia.ro

Foto: Facebook Tamás Sándor