Un proiect al Primăriei Sfântu Gheorghe, model pentru Programul Rabla 2022

Programul Rabla 2022 va fi lansat pe data de 4 februarie 2022 și va veni cu o modificare substanțială față de programele Rabla de până acum.

Conform ministrului Mediului, Tanczos Barna, în programul Rabla 2022 ecobonusul ar putea fi majorat, iar cetățenii care își casează un autoturism mai vechi de 15 ani ar putea primi un bonus suplimentar, după modelul proiectului de succes dinmunicipiul Sfântu Gheorghe.

Potrivit site-ului Primăriei Sfântu Gheorghe, programul local se numește “Dăm valoare rablei tale”. 

Municipiul Sfântu Gherorghe acordă solicitanților, conform HCL 72/2021, o sumă de  3.000 de lei  pentru fiecare autoturism pentru transport de persoane cu o capacitate de 2-7 locuri, predat la un Centru autorizat de casare/colectare autovehicule.

O condiție a acordării acestui bonus este ca mașina să fi ost înmatriculată de cel puțin 10 ani în Municipiul Sfântu Gheorghe, și s-a aflat în proprietatea beneficiarului de cel puțin 3 ani. Solicitanții pot fi persoane fizice sau juridice care au domiciliul/sediul în Municipiul Sfântu Gheorghe.

La Sfântul Gheorghe, programul Rabla are ca scop eliminarea din trafic a autoturismelor uzate mai vechi de 10 ani, poluatoare ale mediului, care ocupă de cele mai multe ori domeniul public și așa supraaglomerat. 

După modelul propus de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, solictanții nu trebuie să aibă restanțe de plată la bugetul local și să nu achiziționeze mașini mai vechi de 5 ani.  

Beneficiarul programului de la Sfântu Gheorghe  trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă domiciliul stabil/sediul în Municipiul Sfântu Gheorghe;
  • să nu aibă restanțe de plată la bugetul local;
  • să declare pe propria răspundere că nu a obținut și/sau nu a depus pentru autovehicolul introdus în acest program acte pentru a obține vouchere în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național;
  • se angajează că în următorii 3 ani nu va achiziționa autoturism mai vechi de 5 ani, în caz contrar va returna municipiului Sfântu Gheorghe suma de 3000 lei, obținută ca beneficiar al acestui program.

Suma de 3000 de lei este virată de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe în contul bancar indicat de beneficiar, în termen de 15 zile de la predarea de către acesta a certificatului care atestă casarea autoturismului, eliberat de Centrul autorizat de casare/colectare autovehicule.

În Sfântu Gheorghe sunt înmatriculate la această dată aproximativ 21.700 de autoturisme, dintre care mai mult de jumătate, adică peste 11.000, sunt mai vechi de 10 ani.

Sursa: stirilekanald.ro