Alegerile parlamentare și referendumul pe tema LGBTQ din Ungaria, stabilite în aceeași zi

Alegerile parlamentare din Ungaria au fost stabilite pentru data de 3 aprilie, zi în care va fi susținut și referendumul cu privire la LGBTQ. Decizia îi aparține președintelui statului vecin, János Áder. 

Pentru prima dată de la victoria răsunătoare din 2010, premierul naționalist conservator Viktor Orbán și partidul său, Fidesz, se vor confrunta cu o opoziție unită, ceea va conduce la o cursă electorală strânsă.

Alegătorii vor decide dacă vor ca Orbán să continue politica sa axată pe suveranitate națională, valori tradiționale creștine și respingerea imigrației și a drepturilor LGBTQ, chestiuni care au avut impact negativ asupra relațiilor dintre Budapesta și Bruxelles.

Alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. Alianța este condusă de Péter Márki-Zay, fost susținător Fidesz, actual primar în orașul Hódmezővásárhely.

În ziua alegerilor, 3 aprilie, votanții vor răspunde și la patru întrebări pe teme LGBTQ, Orbán prezentându-se ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.

La referendum, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu ore de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă schimbarea sexului ar trebui „promovată” în rândul copiilor. Votanții vor fi întrebați, de asemenea, dacă conținutul media care ar putea afecta orientarea sexuală a copiilor ar trebui prezentat acestora din urmă fără nicio restricție.

Sursă și foto: digi24.ro