Un oficial ungar dezminte că Viktor Orbán ar fi sugerat că Ungaria ar putea ieși din Uniunea Europeană

Premierul ungar, Viktor Orbán, a făcut sâmbătă o aluzie la posibilitatea ca ţara sa să părăsească Uniunea Europeană, fiind pentru prima dată când evocă o astfel de perspectivă, a relatat agenția germană DPA. Zoltán Kovács, secretar de stat responsabil cu comunicarea Guvernului ungar, a precizat într-o declaraţie publicată pe site-ul Secretariatului de stat, postată şi pe Twitter, că deși „prim-ministrul a abordat şi provocările cu care se confruntă Ungaria şi Uniunea Europeană, evident că nu a afirmat ce susţine titlul agenţiei germane de ştiri DPA”.

“Cel mai important este să vrem să rămânem împreună. Mai ales aici, în Europa, pentru că Uniunea Europeană are viitor doar dacă putem rămâne împreună, în ciuda înstrăinării culturale din ce în ce mai mari. Din partea noastră, dorim să menţinem unită Uniunea Europeană. De aceea, am prezentat în mod repetat oferte de toleranţă Bruxelles-ului şi Berlinului”, a citat Zoltán Kovács din discursul premierului ungar.

Sâmbătă, Viktor Orbán, care se află la putere și domină politica din Ungaria de mai bine de un deceniu, a acuzat Uniunea Europeană duce „un război sfânt, un jihad” sub sloganul statului de drept.

Viktor Orban a vorbit cu câteva zile înainte de o decizie crucială a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) referitoare la noul mecanism al UE privind statul de drept. În cadrul acestui sistem, ţările care încalcă statul de drept ar putea pierde fonduri de la bugetul general al UE. Ungaria şi Polonia au depus o plângere împotriva acestui mecanism, care a fost adoptat în decembrie 2020, iar CEJ urmează să se pronunţe miercuri.

În acest context, Viktor Orban a cerut „toleranţă” din partea UE faţă de Ungaria. În caz contrar, a spus el, nu va fi posibil să se continue pe o cale comună.

Surse: hirado.hu, digi24.ro.