Societatea românească are nevoie de sprijinul familiilor tinere, are nevoie de sprijinul celor care cresc copii, altfel nu vom avea o societate echilibrată, iar Guvernul susţine prin programele elaborate creşterea natalităţii în România, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor. În același timp, liderul UDMR a anunțat că pensiile cresc de la 1 ianuarie 2023, iar anul viitor se va continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu venituri mici.
“În şedinţa coaliţiei de guvernare, care a avut loc luni seara, am decis următoarele: pentru pensiile pe contributivitate, am decis creşterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei. Uniunea Democrată Maghiară din România a sprijinit dintotdeauna pensionarii. Astăzi, 91% dintre pensionarii din ţară au pensii sub 3.000 de lei şi este datoria noastră morală de a creşte veniturile lor cu rata inflaţiei sau, când vom avea posibilitatea, chiar cu mai mult”, a precizat pe Facebook vicepremierul Kelemen Hunor.
Totodată, a mai anunţat el, s-a decis în coaliţie continuarea acordării anul viitor a unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici. “Anul viitor vom continua acordarea unui sprijin ţintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 şi 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 şi 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”, a explicat Kelemen Hunor.
Marţi, la Palatul Victoria, alături de premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor a participat la semnarea ordinului comun privind aprobarea Normelor de aplicare a “Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” de către ministrul Familiei, Gabriela Firea, şi cel al Muncii, Marius Budăi.
“Vreau să o felicit pe doamna ministru Firea şi să mulţumesc colegilor mei din Guvern, tuturor celor care au fost şi rămân alături de a susţine familiile, de a susţine creşterea natalităţii, fiindcă împreună am ajuns la concluzia că România, societatea românească are o problemă uriaşă şi dacă vrem să rezolvăm pe termen lung, nu există o rezolvare de la un an la altul, trebuie să implementăm programe complexe. Şi acest lucru îl facem şi-l vom face în continuare “, a declarat Kelemen Hunor.
Cererile vor fi depuse la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro, după ce marţi ministrul Familiei a semnat ordinul comun care conţine regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 şi 45 de ani.
Astfel, din 5 decembrie se pot înscrie în program cuplurile şi femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România şi care vor desfăşura procedurile pentru obţinerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din ţara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 şi 45 de ani, care au indicaţie pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.
„Dosarul va fi unul simplu şi trebuie să conţină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declaraţie pe proprie răspundere; documentul care conţine dovada infertilităţii şi indicaţia medicală pentru FIV; adeverinţa care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal”, a anunțat Gabriela Firea.