Sunt cunoscuţi şi plac multora, credincioşi sau nu, ortodocşi sau nu, din apariţiile publice pline de savoare, din interviurile care fac audienţă mare sau din postările de pe reţelele de socializare în care tratează în cheie teologică probleme ale zilelor noastre, în mod diferit de cum face majoritatea preoţilor, fiind astfel apreciaţi de foarte mulţi oameni, în special tineri. Aceşti influenceri ai credincioşilor ortodocşi vin acum cu recomandarea de a respecta regulile de distanţare socială, pentru a limita răspândirea COVID-19, chiar dacă pentru mulţi acest lucru este foarte greu de urmat în perioada pascală.
După tensiunile iscate zilele acestea de înţelegerile dintre conducerea BOR şi cea a MAI, aceste cuvinte vin să ne facă să înţelegem că dacă #stămacasă, nu înseamnă că nu ne putem bucura şi de latura spirituală a Paştelui.
Părintele Ciprian Grădinaru: „Facem să fie pace cu noi, ne bucurăm, sfinţim timpul în rugăciune la casele noastre, căutăm să transmitem pace celor din jurul nostru. Căutăm să-i sunăm pe cei dragi, păstrăm o comunicare frumoasă cu ei, că se bucură fiecare când primeşte un telefon, când primeşte un SMS, o urare de bine de Sfintele Sărbători, ca să vadă că nu este uitat sau părăsit. Pentru că noi, ca persoane raţionale, ne caracterizează comunicarea.
Mai mult decât atât, trebuie să luăm termeni de referinţă cât de mult înseamnă libertatea, libertatea de mişcare şi libertatea de gândire şi să le preţuim ca mari daruri de la Dumnezeu. Aş vrea să păstrăm calmul, liniştea şi trăirea duhovnicească la modul că lucrurile sunt în normalitatea lor şi nu este nimic ieşit din comun”.
Părintele Ciprian Grădinaru
Părintele Vasile Ioana: „Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toți credincioșii să stea acasă, să se roage mai mult și să urmărească sfintele slujbe la televizor sau on-line. Există trei categorii de credincioșii: cei care vin la biserică doar de Paște, pentru a lua Lumina, cei care vin mai rar în casa Domnului și cei pentru care viața Bisericii este viața lor.
Ca preot, i-am îndemnat pe oameni să urmeze trei mari sfaturi duhovnicești: să se spovedească și să se împărtășească des, să se roage neîncetatetat și să fie nelipsiți din casa lui Dumnezeu. Și astfel sufletele lor vor fi mântuite. Ei bine, astăzi, în vreme de pandemie, îi îndemn pe credincioși (mai cu seamă pe cei vulnerabili) să stea acasă. Cu toate acestea, viața Bisericii continuă, rugile fierbinți ar trebui să se înalțe acum mai mult ca oricând. Biserica este spital pentru suflete, este locul vindecării, locul în care harul coboară peste întregul popor român binecredincios.”
Părintele Vasile Ioana
Părintele Constantin Necula: „Poate fi şi o lecţie de distanţă care creşte responsabilitatea socială şi pastorală. Eu ştiu că aceia care aveau în prim-plan iubirea de slujbă şi aşezarea sufletească pentru primirea lui Hristos ca Paşte sunt foarte afectaţi de aceste măsuri restrictive. Nimeni nu spune că asta ar fi semn de normalitate. Dar nici perioada prin care trecem nu este una de normalitate. Avem de învăţat, nu doar în plan uman, foarte mult din această provocare. Una din lecţii este aceea a ascultării civice, ascultare care a fost identificată de Însuşi Domnul Hristos în acele cuvinte celebre- „daţi ce este al Cezarului, Cezarului şi cele ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu”- care aplicate corect ne-ar fi scutit de multe dictaturi ori devieri ideologice.
Îi rog să rămână în case. Nu din frica morţii, ci pentru că-şi iubesc viaţa. Îndrăznesc să cred că îşi iubesc Biserica. Pentru a nu fi prilej de scandal şi sminteală celor care nu cred în civismul Ortodoxiei. Pentru că-şi iubesc părinţii, familia şi Patriarhul, pe arhierei şi preoţii parohi, pentru că-şi iubesc rădăcina străbună a bunului simţ. Nu din ameninţări se schimbă mentalităţi sociale, ci din educaţie. De aceea, primiţi, vă rog, cuvânt bun. De sănătate şi pace. Iar celor pentru care Paştile e doar o altă zi din calendar vă doresc o zi bună. Cu frumuseţi pe suflet şi pace în gând”.
Părintele Constantin Necula
Surse: digi24.ro, doxologia.ro, basilica.ro.