SENTINȚĂ DEFINITIVĂ: Cheile Bicazului au trecut în administrarea Județului Neamț

Curtea de Apel Ploieşti a respins cererea de revizuire înaintată de Consiliul Judeţean Harghita şi Consiliul Local Gheorgheni. Astfel, a devenit definitivă sentinţa pronunţată în procesul de stabilire a hotarului între Gheorgheni şi Bicaz-Chei, care atribuie una din cheile cele mai pitoreşti ale României părţii din Judeţul Neamţ. Completul de judecată a dispus de asemenea ca Judeţul Harghita și municipiul Gheorgheni să plătească comunei Bicaz-Chei 8000 lei cheltuieli de judecată.

În procesul de hotar al celor două localităţi situate de o parte şi de alta a Carpaţilor, Curtea de Apel Ploieşti a pronunţatsentinţa definitivă în iunie 2020, prin excluderea din proces a Consiliului Judeţean Harghita. Preşedintele acestuia, Csaba Borboly, şi-a exprimat atunci suspiciunea privind excluderea instituţiei pe care o conduce pentru ca judecătorii să nu fie obligaţi să ia în considerare „probele sută la sută evidente” pe care consiliul harghitean le-a prezentat în cursul dezbaterii. 

Politicianul UDMR a considerat acest lucru ilegal, invocând mai multe acte normative care dispun rezolvarea diferendelor legate de hotarele localităţilor aflate la limita dintre judeţe cu participarea consiliilor judeţene. 

Consiliile din Ţinutul Secuiesc au cerut revizuirea procesului pe baza acestor acte, însă revizuirea a fost respinsă de Curtea de Apel Ploieşti prin sentinţa dată miercuri.

Apartenenţa Cheilor Bicazului şi a teritoriului adiacent de 700 hectare – care aparţineau prin tradiţie Ţinutului Secuiesc – a devenit controversată după ce Legea 7/1996 a dispus stabilirea
hotarelor localităţilor în actele cadastrale. În 1998, oficiile de cadastru ale celor două judeţe au stabilit într-un proces-verbal că teritoriul disputat, care dispune de un mare potenţial turistic, aparţine comunei Bicaz-Chei, procesul-verbal fiind semnat şi de viceprimarul de atunci al Gheorgheniului. 

Iniţiativele secuieşti ulterioare au vizat anularea acestui proces-verbal şi rectificarea
limitelor de judeţ. Cazul a fost analizat în 2012 de o comisie interjudeţeană care a constatat că atât partea harghiteană, cât şi cea din Neamţ îşi menţin poziţia, revendicându-şi teritoriul disputat. Astfel, disputa a fost supusă aprecierii instanţei.

Procesul a fost derulat începând din 2013, după mai multe strămutări, de Tribunalul Judeţean Prahova, care, în iunie 2019, a stabilit limita dintre judeţe în favoarea Gheorgheniului și judeţului Harghita. Această sentinţă a fost modificată prin hotărârea definitivă pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti în iunie 2020, sentinţa de anul trecut fiind confirmată acum prin respingerea revizuirii procesului.

Susa: hirado.hu

Foto: libertatea.ro