Inițiativa Minority SafePack, respinsă de Comisia Europeană

Comisia Europeană a respins inițiativa cetățenească Minority SafePack pe fondul lipsei de competență asupra unui domeniu ce tine de gestionarea internă a statelor membre.

„Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa – este a cincea inițiativă a cetățenilor europeni care a îndeplinit condițiile pentru implementare. Inițiativa caută să îmbunătățească protejarea persoanelor care aparțin minorităților naționale și lingvistice și să întărească diversitatea culturală și lingvistică a Uniunii”, se arată în documentul UE. Guvernul Ungariei, condus de Viktor Orban, sprijinea inițiativa cetățenească, iar România a atacat-o fără rezultat la Tribunalul UE.

Nouă măsuri presupunea Minority SafePack în domenii precum reprezentarea europeană a minorităților, educație, cultură, politică regională sau sprijin acordat pentru organizațiile minorităților naționale. Totuși, Comisia Europeană a respins toate punctele organizatorilor din pricina lipsei de competențe din domeniul acesta, fiindcă politicile de acest gen aparțin doar statelor membre.

Sursa: dcnews.ro