Șapte parlamentari UDMR au inițiat un proiect de lege după model ungar, care ne poate duce la infringement de la UE 

Un proiect de lege inițiat de șapte parlamentari UDMR, care se referă la „protejarea copilului împotriva difuzării prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii”, a fost adoptat tacit în Senatul României. Trimis către Camera Deputaților, care este decizională, proiectul naște deja controverse, fiind văzut de unii ca o lege anti-LGBTQ, asemănătoare cu cea din Ungaria pentru care premierul Viktor Orbán are în prezent probleme cu Uniunea Europeană. 

În proiect, se precizează că „sexul copilului este stabilit de medicul care a asistat sau a constatat naşterea” şi că nu poate să fie decât feminin sau masculin, ceea ce a generat reacții din partea unor voci care consideră că proiectul de lege se pronunță categoric împotriva comunității LGBTQ. „Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migraţiei ilegale, răpirii, violenţei, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conţinuturi privind devierea de la sexul stabilit la naştere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualităţii, precum şi a oricăror forme de violenţă, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, institutii de invaţământ, medicale, de protectie, medii de cercetare a infracţiunilor şi de reabilitare/detenţie, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”, stipulează între alteleproiectul de lege. 

Interesant este însă faptul că, în vreme ce Comisia pentru Învățământ și Comisia pentru Administrație publică au dat aviz negativ, proiectul a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Drepturile Omului, Egalitate de Șanse, Culte și Minorități. 

Cei şapte parlamentari UDMR care au iniţiat proiectul sunt: Benedek Zacharie, Biró Rozália-Ibolya, Gál Károly, Könczei Csaba, Kulcsár-Terza József-György, Seres Dénes și Zakarias Zoltán. 

În cazul în care legea va trece de Camera deputaților și va fi și promulgată de președintele Klaus Iohannis, ne putem aștepta la consecințe similare cu cele pe care o lege similară le-a produs în Ungaria, împotriva căreia Comisia Europeană a declanșat proceduri de infringement din această cauză. 

Foto: theparliamentmagazine.eu