Război al declarațiilor între oficiali din Ungaria și Ucraina: „Zelenski pare că se confruntă cu o problemă mentală” vs. „Pe măgar îl recunoşti după urechi şi pe prost după vorbă”

Fricțiunile mai mult sau mai puțin diplomatice dintre Ucraina și Ungaria continuă, pe fondul unor declarații mai puțin fericite ale președintelui Parlamentului de la Budapesta, László Kövér. Se pare că Viktor Orban și oamenii săi nu au uitat discursul acuzator al președintelui Zelenski, adresat în luna martie, când acesta i-a bătut obrazul premierului ungar pentru jocul dublu pe care îl face pe subiectul războiului din Ucraina.

Într-un interviu acordat postului ungar de știri Hir TV , al cărui text a fost publicat duminică, László Kövér consideră că președintele ucrainean Volodimir Zelenski are probleme psihice și că acest lucru explică atacurile sale la adresa liderilor străini, aliați ai lui Vladimir Putin.

„Declarațiile președintelui [ucrainean] sună uneori foarte ciudat”, a spus el. „Nu-mi amintesc ca liderul unei țări care are nevoie de ajutor să permită un astfel de ton față de cineva, inclusiv în Ungaria și Germania.”

Vorbitorul a menționat că „atât în viața privată, cât și în politică”, oamenii se abțin de obicei să îi amenințe pe cei „pe care vor să îi facă prieteni”. El a sugerat că este posibil ca Zelenski să se confrunte cu „un fel de problemă mentală personală”, dar „nu se știe ce se poate face în acest sens”.

Drept răspuns de la Kiev, Andriy Sibiga, șeful Biroul Preşedintelui Ucrainei, a replicat pe Facebook: „Pe măgar îl recunoşti după urechi şi pe prost după vorbă. O minte scurtă are o limbă lungă”. El a mai susținut că evenimentele cu o mare încărcătură sunt probabil „un declanşator suficient pentru o astfel de generaţie de ‘politicieni’”. „Am dori să auzim și evaluarea politicianului (ungar) despre cum fasciştii unguri au ars de vii mii de oameni în satul Koriukivka, una dintre cele mai mari atrocităţi ale celui de-al Doilea Război Mondial. Toţi soldaţii-fascişti ungari erau ‘sănătoşi psihic’?”, a mai scris Sibiga.

Oficialul a susținut apoi că Ucraina va câștiga războiul, ucrainenii vor fi mândri de țara lor, „iar astfel de ‘personaje’ vor rămâne la coşul de gunoi al istoriei”. De asemenea, el și-a exprimat convingerea că, dincolo de declarațiile unor politicieni sau a altora, poporul ungar va menține mereu o relație de prietenie cu cel ucrainean.

După președinție, Ministerul de Externe ucrainean a răspuns, duminică, cuvintelor lui Kövér: „Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei se așteaptă ca președintele Parlamentului Ungariei, László Kövér, să publice un certificat de sănătate mintală. Evaluarea ulterioară a cuvintelor domnului Kövér depinde direct de concluzia consemnată în certificat”, a scris purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleh Nikolenko, într-o postare pe Facebook. Nikolenko a adăugat: „Într-un sens mai larg, din păcate, politicienii maghiari jignesc în mod persistent Ucraina și spală rufele păcătoase ale Rusiei. Această poziție nu este surprinzătoare, deoarece Ungaria a fost în mod repetat de partea răului de-a lungul istoriei sale.”

În replică, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a ținut să-i dea dreptate lui László Kövér și i-a certat pe oficialii ucraineni pentru că nu au mulțumit până acum Ungariei pentru sprijinul acordat.

„În vreme ce zeci de mii de oameni au muncit în Ungaria în ultimele luni să ofere ajutor Ucrainei și ucrainenilor, politicienii lor contant vorbesc despre Ungaria pe un ton inacceptabil, ne provoacă, inventează tot felul de minciuni și încearcă să ne discrediteze. Nici măcar o dată nu ni s-a spus „mulțumesc”. Date fiind toate acestea, Laszlo Kover are perfectă dreptate chiar dacă ucrainenii sunt supărați”, a scris ministrul ungar Peter Szijjarto, pe Facebook.