Primarul orașului Covasna explică de ce maghiarii din Transilvania sunt reticenți față de Márki-Zay Péter

Cu excepțiile firești, comunitatea maghiară din Transilvania, în ansamblul ei, respinge ideea de dialog cu Márki-Zay Péter, contracandidatul actualului premier ungar, Viktor Orbán. În presă, atât în cea de limbă maghiară, cât și în cea română s-a vehiculat că politicianul face parte dintre cei care au „făcut declarații foarte neplăcute la adresa maghiarilor din Transilvania”, după cum scrie g4media.ro.

Aceeași publicație precizează că „echipa lui Márki-Zay a contactat mai mulți lideri UDMR din autoritățile locale, dar vicepreședintele UDMR responsabil pentru administrația locală, Horváth Anna a declarat pentru www.maszol.ro că aceste întâlniri nu vor avea loc printre altele din cauza situației pandemice, amintind că în trecut, unii lideri ai coaliție de partide de opoziție din Ungaria, au făcut declarații foarte neplăcute la adresa maghiarilor din Transilvania”.

Contactat pentru un punct de vedere cu privire la această situație, pentru calitatea sa de autoritate locală UDMR, primarul orașului Covasna, Gyerő József, a oferit pentru site-ul nostru lămuriri legat de acest refuz al dialogului cu proaspătul lider al coaliției partidelor de opoziție din Ungaria, Márki-Zay Péter. 

„Pe mine personal nu m-a contactat nimeni. O opinie oficială în acest sens ar trebui să cereți de la domnul Kelemen Hunor sau Tamás Sándor, care sunt mai în măsură decât mine să vorbească. Ce pot eu să vă spun este că domnul Márki-Zay Péter reprezintă o coaliție care, în trecut, a militat să nu li se acorde cetățenie ungară maghiarilor din afara granițelor Ungariei”, a spus primarul orașului Covasna care consideră că, dat fiind acest context, demersul lui Márki-Zay de a încerca să obțină voturi din rândul etnicilor maghiari din Transilvania este lipsit de etică. 

Pe de altă parte, edilul covăsnean nu exclude ideea de dialog cu liderul opoziției ungare dacă nu este în legătură cu alegerile sau, în ipoteza în care va câștiga alegerile, pentru stabilirea unei eventuale colaborări ulterioare. 

Foto: padfieldpartnership.com