Primarul Budapestei: „Cel puțin ministrul justiției trebuie să demisioneze”

Scandalul Pegasus, privind folosirea unui soft de spionaj de către guvernul maghiar pentru a supraveghea jurnaliști, trebuie să se încheie cu demisii, susține opoziția maghiară, care acuză o mușamalizare, relatează The Guardian.

„Cel puțin ministrul justiției trebuie să demisioneze”, a afirmat primarul Budapestei și principalul contracandidat al lui Viktor Orban în alegeri, Gergely Karácsony.

Luni seară, circa 1.000 de persoane au manifestat împotriva guvernului privind scandalul Pegasus.

„Acest scandal arată că nu mai putem vorbi despre stat de drept în Ungaria”, a declarat Anna Donath, parlamentar al opoziției, pentru AFP. „Solicitarea noastră este demisia guvernului”.

Ministrul justiției, Judit Várga, a refuzat să răspundă când a fost întrebată despre folosirea programului Pegasus, dar a transmis că „fiecare țară are nevoie de astfel de instrumente”. Ea nu a motivat care ar putea fi justificarea securității naționale pentru supravegherea jurnaliștilor, a oamenilor de afaceri sau a politicienilor.

Săptămâna trecută, procuratura de la Budapesta a deschis o anchetă penală privind colectarea neautorizată de informații secrete. Puțini se așteaptă însă ca acest lucru să producă rezultate reale, în timp ce opoziția acuză guvernul că ignoră dezvăluirile.

Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.  Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.

Surse: libertatea.ro, g4media.ro.