Președintele Ungariei vine în România. Care este programul și de ce este criticată vizita de presa din Ungaria

Președintele Ungariei, Katalin Novák, va participa sâmbătă, 21 mai, la dezvelirea statuii principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din Alba Iulia. Este prima vizită într-o țară străină, în calitate de președinte, a Katalinei Novak, care și-a preluat mandatul în 10 mai. Dezvelirea statuii principelui Gabor Bethlen are loc cu ocazia celui mai mare eveniment al Bisericii Reformate Maghiare, și anume Ziua Unității Reformate, organizată de Eparhia Reformată din Ardeal.

Dintr-un articol apărut pe portalul de opoziție nepszava.hu, aflăm că vizita este totuși una atipică, deoarece nu este o vizită oficială, așa cum cere protocolul diplomatic, și din acest motiv doamna președinte nu se va întâlni cu niciun oficial român. „Népszava a întrebat la biroul prezidențial dacă în programul Președintelui Republicii era inclusă o întâlnire cu Președintele României Klaus Iohannis sau cu membri ai Guvernului României, dar nu am primit răspuns la cererea noastră până la sfârșitul ediției. Nu există nicio urmă a vizitei în programul oficial al șefului statului român și nici presa românească nu a relatat că o așteaptă pe Katalin Novák la București. Este probabil ca nici noul șef al statului să nu schimbe politica de vecinătate a Ungariei, iar modelul germano-francez de reconciliere istorică și cooperare cu țările vecine cu un număr mare de comunități minoritare maghiare va continua, iar maghiarul „neortodox” va rămâne modelul diplomatic folosit în ultimii doisprezece ani.”

Astfel, ultimul președinte al Ungariei care a vizitat oficial țara noastră a fost Árpád Göncz, iar ultimul șef de stat român care a vizitat oficial Ungaria a fost Traian Băsescu, la invitația lui László Sólyom, în 2009! jurnaliștii ungari mai critică și faptul că întâlnirile șefilor de guvern și ședințele comune de guvern au fost amânate din 2010, „în ciuda apelului părții române pentru reluarea acestora”.

Concuzia articolului din Népsava este că, mai ales în actualul context, în care Ungaria se poziționează altfel decât majoritatea țărilor europene față de războiul din Ucraina, „izolarea Ungariei poate fi întărită și mai mult de aceste vizite la cel mai înalt nivel de conducere politică a statului vecin, unde politicienii maghiari participă la evenimente publice locale”.

Sursa: nepszava.hu