Mulți dintre noi, și cu precădere cei tineri, au folosit probabil cel puțin o dată, din curiozitate, căștile VR pentru jocuri video sau pentru a urmări videoclipuri filmate în 360, ceea ce înseamnă că tehnologia VR360 este destul de cunoscută. Cu toate acestea, ea rămâne un domeniu nou care mai poate fi încă explorat. O demonstrează ceea ce se întâmplă acum la Sfântu Gheorghe, unde se pregătește o premieră națională, dacă nu chiar de nivel internațional, și anume transpunerea magiei teatrului în tehnologia VR360.
Proiectul pilot anunțat recent de Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM), pe care toată lumea îl așteaptă cu o nerăbdare declarată, va fi spectacolul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Eugen Gyemant. Acesta se va înscrie întreprimele fuziuni dintre tehnologiile imersive și arta teatrală, cu scopul de a transpune spectatorul în centrul acțiunii, din confortul și siguranța casei sale.
Teatrul VR360 presupune vizionarea unui spectacol de teatru cu ajutorul unei căști VR, prin intermediul căreia spectatorul este transpus în inima poveștii și vizionează jocul actoricesc din prisma unui personaj, sau chiar din perspectiva unui alt actor, trăind astfel experiența la o intensitate maximă, după cum se prezintă în comunicatul de presă transmis de TAM.
Deși realitatea virtuală ne poate duce cu gândul către jocuri, sfera de aplicabilitate este deosebit de vastă, iar imaginația este singura limită. În mod general, experiențele 360 sunt denumite VR, însă ele nu sunt același lucru. Da, experiențele 360/180 sunt redate cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală pentru a crea acel sentiment de imersivitate, însă vizionarea se poate face și prin metode clasice de scroll mouse. Când te afli într-un video 360, poți privi în jurul tău, devenind astfel parte din poveste.
Ceea ce este foarte important de precizat este faptul că Teatrul VR360 nu va fi o amenințare la adresa teatrului clasic, în forma în care este cunoscut de secole, ci doar o completare și un mod de a-i oferi spectatorului o cu totul altă perspectivă asupra spectacolelor.
În realizarea proiectului pilot „Zbor deasupra unui cuib de cuci” echipa TAM a lucrat împreună cu partenerii săi – Augmented Space Agency, Loop Virtual Reality Solutions și Popas Production – pentru a realiza o fuziune între arta teatrală, cinematografică și tehnologia VR360.
Spectacolul este segmentat în episoade și va putea fi redat pe orice headset VR (conectat la internet și cu web browser VR) prin accesarea platformei www.teatruvr.ro și achitarea taxei aferente vizionării acesteia.
Teatrul „Andrei Mureșanu” a anunțat totodată că, în curând, va pune în vânzare pentru cei interesați de experiențe inedite un pachet complet, care va conține următoarele:
1 cască VR E-boda – care intră posesia celui ce achiziționează pachetul și poate fi utilizată și pentru alte tipuri de experiențe VR;
codul promoțional – pentru vizionarea spectacolului „Zbor deasupra unui cuib de cuci”
1 ghid complet de utilizare – cu indicații tehnice și recomandări privind modul în care poți trăi experiența în VR la intensitate maximă.
Informații suplimentare vor apărea pe pagina de Facebook a Teatrului „Andrei Mureșanu”, însă cei mai nerăbdători pot vedea deja fotografii din spectacol accesând link-ul https://kuula.co/share/collection/7PZTJ?fs=1&vr=1…