UNGARIA: Scandal în jurul unei cărți pentru copii, socotite instrument de propagandă homosexuală

Un nou scandal zdruncină de ceva vreme opinia publică din Ungaria după ce Dóra Dúró, vicepreședintă a mișcării de extremă dreaptă, Patria noastră, a rupt în public un exemplar al unei cărți pentru copii, lansate în septembrie. Este vorba despre , „Meseország mindenkié” („Lumea basmelor e a tuturor”), care reinterpretează o serie de povești populare clasice maghiare, plasând în centrul acțiunii protagoniști care aparțin unor categorii ale „minorităților oprimate”, cum sunt romii sau persoanele LGBT. 

„Mișcarea Patria noastră nu acceptă faptul de a supune copiii propagandei homosexuale (…). Prinții homosexuali nu fac parte din cultura maghiară ”, a spus Dúró la o conferință de presă susținută în 25 septembrie, în timpul căreia a rupt paginile cărții și apoi le-a introdus într-o mașină de tocat.

Controversata carte a fost publicată de asociația de lesbiene Labrisz cu mesajul: „Această carte de povești ar trebui să fie în camera fiecărui copil, acolo unde înțelegerea naturii multicolore a lumii este importantă, unde copiii nu sunt înconjurați de tabuuri,  cameră în care se poate pătrunde cu conștiința faptului că, prin intermediul copiilor, poate fi influențat nu doar viitorul, ci și prezentul”.

Gestul făcut în public de Dóra Dúró a scos în stradă sute de persoane la un protest împotriva acestei cărți, protest ce a avut loc la începutul lunii octombrie la Budapesta, în fața sediului asociației Labrisz. Mai mult decât atât, vicepreședinta mișcării Patria noastră susține că, în consecința gestului său, a primit amenințări cu moartea. 

„Telefonul îmi sună încontinuu … Nici măcar amenințările criminale, jignitoare sau cu moartea nu mă vor opri. Susțin familiile maghiare tradiționale și nu voi permite nimănui să falsifice poveștile și să transforme anormalul în normal. În țara noastră, familia tradițională este modelul pe care îl urmăm în creșterea copiilor maghiari”, a scris Dóra Dúró pe pagina sa de Facebook, unde se duce un întreg război împotriva cărții în cauză și unde se descurajează susținerea minorităților LGBT. 

Scandalul creat în jurul acestei cărți, lansate în doar 1500 de exemplare, a condus-o rapid pe primul loc în topul celor mai vândute cărți ale site-ului book24.hu, care este a doua mare librărie online din Ungaria. 

Sursă: rmx.news

Foto: 24.hu și ejha-hazolat.hu