Planul „Kós Károly” de susținere a maghiarilor din Transilvania, adus în atenția SRI și SIE de către senatorul AUR, Ionuț Neagu

Senatorul AUR, Ionuț Neagu, a anunțat recent pe pagina sa de Facebook că a înaintat o sesizare oficială către SRI și SIE cu scopul de a primi un punct de vedere referitor la Planul „Kós Károly” desfășurat de Ungaria în 16 județe din România.

„Acest plan aduce atingere suveranităţii, securității și intereselor statului român. Mai exact, Ungaria și-a asumat explicit, pe termen mediu și lung, o amplă intervenție socială, culturală și economică în Transilvania, de care ar urma să beneficieze strict etnicii maghiari. Planul a primit numele lui Kós Károly, un ideolog separatist, anti-român, care a fost decorat de dictatorul Miklos Hórthy după Dictatul de la Viena din 1940.

Nicio autoritate publică din România nu este prezentată ca partener în planul Kós Károly, iar Guvernul României manifestă o lipsă îngrijorătoare de reacție cu privire la această intervenție externă în treburile interne. Niciun ambasador al Ungariei la București nu a fost convocat până acum pentru a da explicații despre derularea acestui plan”, explică senatorul de Covasna în postarea sa de pe Facebook. 

Demnitarul susține că a cerut public de la SRI și SIE să arate ce măsuri au fost luat în speța respectivă, precum și că a solicitat ca cele două structuri să dezvăluie în ce măsură au prezentat autorităților române informațiile pe care le dețin. 

Ionuț Neagu a mai precizat că, în februarie 2021, a formulat interpelări parlamentare către prim-ministrul Florin Cîțu și către Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu subiectul, însă răspunsurile primite au fost vagi, incomplete și irelevante. În prezent, așteaptă răspunsul celor două instituții în atenția cărora a adus această problemă. 

Pe de altă parte, întrebat la un moment dat ce părere are despre finanțarea diferitelor proiecte din Transilvania de către guvernul ungar, fostul lider PNL, Ludovic Orban,  nu a părut deranjat de acest fapt și nici nu a dat semne că ar vedea în el o amenințare. Mai mult chiar, acesta s-a arătat optimist și sigur pe structurile responsabile cu siguranța națională, deși a subliniat la rândul său că ajutoarele nu trebuie acordate pe criterii etnice, pentru că în acest caz ar produce efecte. 

„Dacă se derulează un astfel de program de sprijin, el trebuie să se deruleze către orice fel de cetăţean român, indiferent că este de etnie maghiară, că este român sau german. Atât timp cât nu se dă cu dedicaţie numai către cetăţenii români de origine maghiară, nu se operează o discriminare şi are efecte, nu cred că este afectată siguranţa naţională. Dacă ar fi fost afectată siguranţa naţională, probabil am fi primit avertismente din partea instituţiilor care au competenţă să vegheze la siguranţa naţională”, a fost răspunsul lui Ludovic Orban. 

Sursă: Facebook/ Ionuț Neagu

Foto: comisarul.ro