Noi reacții din Ungaria după ce România nu a intrat în Schengen 

Alți doi miniștri ai Guvernului Orbán susțin că România ar fi meritat să intre în spațiul Schengen. Ministrul Justiției din Ungaria, Varga Judit, a spus, la începutul acestui an, aflându-se într-o vizită în Harghita, că țara noastră face o „treabă extraordinară” atunci când vine vorba de paza granițelor. Ministrul ungar de Externe și al Comerțului Exterior, Péter Szijjártó, a criticat și mai dur decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în luna decembrie a anului trecut. El se întreabă, ironic, unde sunt acum „cei îngrijorați pentru unitatea UE”.


Ministrul Justiției din Ungaria, Varga Judit, a afirmat chiar faptul că dacă România nu ar gestiona cum trebuie situația de la granițe Ungaria nu ar putea face față tentativelor de trecere frauduloasă a frontierelor.


„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a granițelor și dacă ar veni presiunea și din partea României, atunci nu am putea face fată. România face o treabă extraordinară în ceea ce privește paza garnițelor și din acest motiv poziția Guvernului Ungariei este că România ar fi meritat aderarea la Schengen. Începe un nou an, noi oportunități și Ungaria este deschisă către un dialog pragmatic”, a spus Varga Judit, fiind prezentă la Harghita cu ocazia unui eveniment de comemorare a secuilor uciși de trupele austriece în anul 1764.


Pe de altă parte, ministrul de Externe și Comerț Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, a numit decizia luată în decembrie în Consiliul JAI drept o „ipocrizie fără margini”.


„De ce nu s-au putut alătura, totuși? Ei bine, pentru că două state membre – Austria și Olanda – au respins prin veto primirea lor (n. red.: atât a României, cât și a Bulgariei). Toți ceilalți au fost pentru. Acum unde sunt comentatorii profesioniști, unde sunt cei îngrijorați pentru unitatea UE, unde sunt europarlamentarii care doresc să desființeze luarea deciziilor în unanimitate, unde sunt jurnaliștii liberali mainstream, care se plâng mereu, unde sunt birocrații de la Bruxelles, unde sunt miniștrii guvernelor liberale? Mainstream-ul liberal a dat dovadă, încă o dată, de o ipocrizie fără margini: dacă o țară din Europa Centrală apelează la veto, este sfârșitul lumii, este distrugerea unității europene; dacă la veto apelează europenii vestici, atunci este în regulă”, a scris, pe contul său de Facebook, membrul Guvernului de la Budapesta.


În trecut, și ministrul de Interne ungar, Bence Retvari, a susținut că România merită să intre în spațiul Schengen, amintind beneficiile pe care le-ar aduce acest pas important pentru țara noastră.


Bence Retvari a menționat și că Ungaria a susținut întotdeauna aderarea României la Schengen.


Surse: hotnews.ro și stirileprotv.ro
Foto: Varga Judit și Péter Szijjártó/Facebook

Leave a Reply