Negarea exagerată, un semn al minciunii. Putin despre promisiunea făcută lui Viktor Orban: „Niciodată, niciodată, nu!”

În interviul cu jurnalistul american, Tucker Carlson, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a abordat problema minorităților din Europa. Acesta a dat drept exemplu ucrainienii de etnie maghiară, care trăiesc în Transcarpatia.

Putin a menționat faptul că ucrainienii de etnie maghiară din Transcarpatia, deși trăiesc pe teritoriul Ucrainei, aceștia își păstrează obiceiurile, limba și se consideră maghiari, făcând astfel o paralelă cu cetățenii ruși care trăiesc în Ucraina.

Președintele Rusiei a declarat că: „După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit pe lângă teritoriile care au aparținut Poloniei înainte de război, și teritorii care au aparținut inițial Ungariei și României. Deci României și Ungariei li s-au luat teritorii care au fost date Ucrainei sovietice. Și ele au rămas până acum parte a Ucrainei. În acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina e un stat artificial, modelat din voința lui Stalin.”

Jurnalistul, Tucker Carlson, l-a întrebat pe Putin dacă i-a spus vreodată lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina, iar președintele Rusiei a răspuns: „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o dată. Nu am avut nicio conversație pe acest subiect. Dar știu cu siguranță că maghiarii care trăiesc acolo și-au dorit revenirea la teritoriile lor istorice.”

Ulterior, Putin a relatat o „poveste foarte interesantă” pe care a trăit-o personal în anii 1980 în fosta Uniune Sovietică: „La un moment dat, pe la începutul anilor ’80, am făcut o călătorie cu mașina din Leningradul de atunci (actual Sankt Petersburg n.r.), prin Uniunea Sovietică, spre Kiev. Am făcut o oprire la Kiev și apoi am mers în vestul Ucrainei. Am ajuns în Beregovoi și toate numele orașelor și satelor din zonă erau în rusă și într-o limbă pe care nu o înțelegeam: era maghiară. Erau (plăcuțe) în rusă și în maghiară. Nu în ucraineană, ci în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un sat și acolo am văzut bărbați așezați lângă casele lor, purtând costume negre cu veste și pălării negre cilindrice. Am întrebat, sunt artiști? Mi s-a spus nu, nu sunt artiști, sunt maghiari. Am întrebat: Și ce fac aici? Ce vrei sa spui? Acesta este pământul lor. Locuiesc aici. Întâmplarea e din perioada sovietică, anii ’80. Au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Sunt maghiari și se consideră maghiari.”

Întrebat fiind de situația Transilvaniei, unde jurnalistul american a spus că „multe naţiuni sunt frustrate”, ca urmare a frontierelor redesenate de pe urma războaielor din secolul XX și a războaielor întinse pe parcursul a mii de ani, Putin a evitat să dea un răspuns direct referitor la aceasta.

Surse: digi24.ro, bursa.ro