Ministrul Tineretului și Sportului, Eduárd Novák, a elaborat deja o strategie pe termen lung pentru sportul românesc

La împlinirea a 100 de zile din mandatul său, ministrul Tineretului și Sportului, Eduárd Novák, a lansat către presă un comunicat care cuprinde rezultatul activității sale și a echipei pe care o conduce. „Reforma este cuvântul de ordine și pilonul care centrează toate demersurile inițiate de la începutul anului și până în prezent”, se arată în comunicat.

În privința tineretului, reforma vine mai ales în contextul noii realități generate de pandemie. Scopul nostru principal este sprijinirea tinerilor de azi pentru piața muncii de mâine. În acest sens, lucrăm la dezvoltarea unei propuneri de finanțare în valoare de 150 milioane Euro pentru susținerea și dezvoltarea unor activități și proiecte care să-i pregătească pe tinerii din România pentru joburile viitorului.

În sport, obiectivul principal este creșterea performanței, care nu se poate realiza fără o evaluare corectă a situației prezente, o structură clară care să lege toate instituțiile implicate, transparență în fluxul financiar și un management eficient și responsabil pe fiecare nivel.

Ministrul Tineretului și Sporturilor a realizat și o strategie pe termen lung, care se întinde până în 2032. Noua Strategie Națională a Sportului are 3 obiective clare pentru următorii 10 ani:

  1. Plasarea României în Top 10 mondial la Jocurile Olimpice si Paralimpice
  2. Creșterea procentului populației care face sport de la 5% la 30%
  3. Practicarea zilnică a activităților sportive, în diverse forme, de către elevi.

Pentru atingerea acestor obiective, s-a pornit cu activități ample de audit și control la cluburi sportive si direcții județene pentru tineret și sport. Acestea se vor desfășura pe parcursul anului 2021 și la final vom avea o evaluare clară și corectă a situației din teren.

Primele constatări s-au cristalizat deja și ele surprind o situație generală care a păstrat același mod de lucru de peste 20 de ani, dar cu o scădere evidentă a nivelului de performanță a sportivilor și antrenorilor. Strategia Națională a Sportului va restabili principiile unui sistem sănătos și funcțional, preluând din experiența unor state care au deja tradiție, recunoaștere și rezultate la nivel superior.

În ceea ce privește finanțarea sportului românesc, constatările primelor luni de mandat relevă folosirea ineficientă a fondurilor existente. Spre exemplu, au fost identificate cluburi sportive care au mai mulți angajați decât întreg Ministerul Tineretului și Sportului.

De asemenea, se impune clarificarea percepției publice cu privire la finanțarea federațiilor sportive. Se consideră că acestea primesc fonduri din două direcții: de la Ministerul Tineretului și Sportului și de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În realitate, o mare parte a fondurilor primite de federații via COSR vin tot de la MTS, care încurajează alocarea fondurilor pe activități olimpice și dorește ca COSR să finanțeze în viitor și proiectele de lungă durată ale federațiilor.  

Sursa: mts.ro

Foto: Facebook/Eduard Novak