Lucian Mândruță: pentru sufletul maghiarilor din România suntem într-o competiție

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul si influencerul Lucian Mândruță prezintă ceea ce ar fi, in opinia sa, soluția pentru eternul scandal ce ține de manifestările identitare ale maghiarilor din România, si anume determinarea acestora să iubească sincer România, fără a opune naționalismului lui Viktor Orbán un naționalism autohton.

Redăm cuvintele lui Lucian Mândruță:

“O sa enervez pe toata lumea, dar trebuie sa va spun:

Pentru sufletul maghiarilor din Romania suntem intr-o competitie, nu stiu daca realizati.

E o competitie a seductiei, intre statul roman + cetatenii de etnie romana si statul maghiar si politicile lui Victor Orban.

De ce seductie? Pentru ca, daca ne dorim ca ei sa fie cetateni responsabili ai acestei patrii, trebuie sa-i facem s-o iubeasca sincer. Nu doar sa declare asta, nu sa se prefaca.

Trebuie sa indrageasca Romania si romanii. Mai mult decat pe proprii lor frati, de aceeasi etnie, care conduc statul vecin.

Putem face asta vorbind urat de ei si dand de pamant cu tot ce fac legat de identitatea lor? Putem sa ni-i apropiem cantandu-le la ureche “noi suntem stapani!”?

Eu cred ca nu. Odata pentru ca intr-o tara libera nimeni nu mai este stapanul nimanui. NIMENI.

Si-a doua oara pentru ca unui nationalism nu i te opui cu un alt nationalism. Ci cu o ideologie statala inclusiva, in care sa aiba loc si ungurul, si neamtul, si romul si tatarul. Cu o identitate comuna, in care fiecare sa adauge o parte. Nu cu o identitate fortat neaosa, la care ceilalti sa vina si sa faca temenele.

Romania trebuie sa-si cucereasca minoritatile cu dragoste. Nu cu batul. Nu cu bata. Si mai ales nu cu nationalisti ne-educati, lipsiti chiar de baza culturii romane, dar cu priviri fixe si slogane de galerie.

Acestea fiind spuse, pozitia mea e clara: cand reprezentam Romania, cantam imnul ei.

Cand vrem sa cantam in privat sau in public in afara unei manifestari oficiale, e treaba fiecaruia ce canta.

Libertatea este numele tarii pe care o putem iubi cu totii.

Multumesc! Koszonom!”

Sursa: Facebook Lucian Mândruță