László Tőkés acuză unii membri ai UDMR că “au stârnit discordie între maghiari”

Comentariile au fost făcute plecând de la decizia guvernului ungar de a retrage sprijinul acordat reţelei din Transilvania a Centrelor Democraţiei administrate de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), organizație condusă de fostul prelat.

László Tőkés a transmis că Secretariatul de Stat pentru Politică Naţională din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar, a reziliat acordul de cooperare cu CNMT “fără justificare şi fără o notificare oficială, de pe o zi pe alta”.

Astfel a fost desființată reţeaua Centrelor Democraţiei pe care organizaţia a administrat-o în Transilvania începând din 2010. Personalul acestor birouri care au funcţionat în mai multe oraşe transilvane a ajutat maghiarii din Transilvania să obţină cetăţenia ungară, au pregătit procesul de naturalizare şi au întocmit dosarele aferente.

Președintele CNMT nu s-a sfiit să arate cu degetul vinovații pentru această situație, și anume organizația “concurentă” pentru inimile maghiarilor din România si banii veniți de la Budapesta, UDMR. “Consider că este o greşeală politică, iar în spatele ei se află lobby-ul şi diversiunea UDMR. Din păcate, au reuşit să convingă autorităţile să ne taie finanţarea” – a spus fostul europarlamentar, referindu-se la UDMR, sub egida căreia Fundaţia Eurotrans desfăşoară aceeaşi activitate în Transilvania.

În opinia lui László Tőkés, CNMT a fost gata să coopereze cu UDMR, dar politicienii uniunii “în mod regretabil au stârnit discordie între maghiari”.

Sursa: hirado.hu