Intonarea imnului național în perioada de carantină. Patriotism sau subiect de glume?

„S-au înregistrat cam vreo 100 de decese în zona Covasna după difuzarea imnului. Nu de virus … ci de ciudă”

Se prea poate ca statul prelungit în cei câțiva metri pătrați ai apartamentului în care locuiesc să îmi fi afectat iremediabil conexiunile neuronale, căci, de când s-a luat decizia oficială ca imnul României să răsune din mașinile de poliție care patrulează prin orașele țării, mă tot străduiesc să înțeleg sensul acestei măsuri în contextul dat.

Înțeleg, desigur, că poate fi vorba despre un mijloc prin care autoritățile au ales să ne facă să pricepem că situația este gravă și că trebuie să tratăm această poveste cu toată seriozitatea pe care am adunat-o în gene de la bravii noștri străbuni, dar tot nu văd cum ne ajută concret măsura luată.

Cineva comenta pe cea mai utilizată rețea de socializare de la noi că se prea poate ca inspirația autorităților să fi venit din Italia, unde oamenii au simțit să cânte, printre altele, de la balcoanele imobilelelor în care stau ascunși din calea amenințării COVID-19, imnul Italiei. Nu știu ce spun exact versurile imnului Italiei, dar faptul că se cheamă „Frați italieni” mă face să mă gândesc că poate transmite un mesaj de înfățire și de unitate, iar acum omenirea are nevoie de asta. Ca să nu mai zic că oamenii aceia au simțit ei înșiși să se îmbărbăteze prin acele versuri, nu fost nicidecum ceva impus.

Drept este că mesajul de înfrățire se regăsește și în versurile imnului nostru – „Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi!” – însă el este precedat de rostirea unei mize clare în care se face această înfrățire și care contravine total obligației de a renunța la libertate pentru a ne feri de moarte, obligație pe care o respectăm toți în prezent când #StămAcasă. „Viaţa-n libertate ori moarte!”, spune imnul nostru care începe, după cum știm toți, cu îndemnul de a ne deștepta și care se încheie cu același mesaj bărbătesc de a nu prețui mai mult o viață de sclavie decât libertatea în sine: „Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt./ Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,/ Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ!”.

Deși sunt puțin tentată, refuz totuși să mă lansez în speculații și insinuări. Prefer să îmi manifest buna-credință și să pornesc de la premisa că tot ce s-a dorit acum a fost îmbărbătarea noastră, a tuturor, în fața apocalipticului scenariu global care atinge și exploatează sensibila coardă a fricii umane. Simt însă nevoia să adaug că măsura nu a rămas fără ecou în rândul oamenilor de rând și, mai ales, în rândul covăsnenilor. Din comentariile, pe care oamenii le-au postat la știrile care anunță că, prin Ordin de ministru, s-a decis că imnul se va auzi din mașinile de poliție în zilele de weekend, în intervalul orar 17:00-21:00, reiese că măsura este nu doar greu de descifrat, ci și greu de digerat. În timp ce etnicii maghiari își permit vag autoironii despre cum se abțin de la comentarii pe această temă, ca să nu fie acuzați de lipsă de patriotism, mulți români dau cu pietre după politicieni: „Cânți imnul pe când medicii nu au echipamente și mulți sunt fără lucru sau în șomaj!! De rahat totul, politicienii oricum primesc și peste salarii și pensii speciale, râd de prostime închiși în case ascultând ca oile la stână!!!”, scrie cineva într-un comentariu.

În orice caz, dacă intenția acestui ordin ministerial era acela de a îndemna la unitate, în mediul virtual a nu a reușit decât să dezbine. Șovinismul care se activează în contexte de acest gen nu s-a lăsat nici de această dată așteptat. Și astfel, gâlceava s-a pornit de la o biată glumă: „S-au înregistrat cam vreo 100 de decese în zona Covasna după difuzarea imnului. Nu de virus … ci de ciudă”, făcută de un cititor al ziarului „Observatorul de Covasna”, despre care sigur nu trebuie să spun eu dacă e ungur sau român. Prefer să mă opresc aici și să-mi repet la infinit „Deșteaptă-te, române!”. Psihologii spun că subconștientul se înduplecă până la urmă și face cum îi spui. Dacă funcționează și mă trezesc din somnul cel de moarte cu revelația semnificației unei măsuri de neînțeles pentru prostime, promit să dau de știre.
Până atunci, voi continua să #StauAcasă și să dorm. Profund. Cât mai profund.

Mirela Cara-Dragu