Interpelare în Parlamentul de la Budapesta legată de echipamentele de protecţie oferite maghiarilor de peste graniţe

Se pare că mişcarea Guvernului Ungariei, coordonată de ministrul de externe, Péter Szijjártó, de a oferi în ajutor maghiarilor din afara graniţelor unele provizii medicale în lupta cu COVID-19, şi despre care am mai scris şi noi aici şi aici, nu fără a fi criticaţi, a trezit unele suspiciuni în Parlamentul de la Budapesta.

Interpelarea a fost adresată de către Tímea Szabó, liderul grupului parlamentar Dialog pentru Ungaria (Párbeszéd Magyarországért), pentru ministrul Péter Szijjártó, cel care s-a ocupat de partea oficială a transportului de ajutoare din Ungaria.

“De fiecare dată când premierul apare în spitale, în faţa presei, în jumătatea cazurilor, medicii care îl întâmpină nu au mască sau au o mască chirurgicală despre care majoritatea medicilor spun că nu sunt eficiente”, a declarat Tímea Szabó. În continuare, aceasta a mai afirmat că au aflat că judeţul Cluj a primit 21 000 de măşti, judeţul Mureş 60 000, la fel şi Berehove, Miercurea Ciuc, judeţul Covasna, Zalău, Croaţia şi Macedonia. Dacă suntem atât de bine aprovizionaţi, de ce mor aşa de mulţi la noi?, a întrebat deputata partidului de opoziţie din Parlamentul Ungar.

Tímea Szabó a fost întreruptă de la a-şi continua discursul de către preşedintele Parlamentului, Kövér László, politicianul din opoziţie arătându-şi indignarea faţă de modul în care a fost tratată.

https://www.facebook.com/parbeszedmagyarorszagert/videos/vb.113684438795574/533980057550014/?type=2&theater

Răspunsul din partea guvernării Fidesz a venit de la secretarul de stat responsabil pentru relaţiile cu Parlamentul în cadrul Cabinetului Prim-Ministrului Ungariei, Csaba Dömötör şi a fost tranşant şi clar: “Să vă fie ruşine!”. Acesta a explicat că dincolo de graniţele Ungariei trăiesc milioane de maghiari în afara voinţei lor, care au supravieţuit zeci de ani comunismului şi cărora li s-au ignorat drepturile lor fundamentale.
“Acum avem şansa să le dăm o mână de ajutor, şi chiar să o facem pentru că aparţinem unul de celălalt”, a declarat secretarul de stat numind scandalos faptul că există partid de opoziţie care nu este de acord cu acest lucru.