Guvernul Orbán va investi anul acesta aproape 2 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților românești din Ungaria

Secretarul ungar de stat, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile în cadrul Cancelariei prim-ministrului,Miklós Soltész, a declarat la începutul săptămânii că, anul acesta, guvernul ungar a aprobat peste 660 de milioane de forinţi (aprox. 1,85 milioane euro) pentru dezvoltarea comunităţilor româneşti din Ungaria, a bisericilor, a instituţiiloreducaţionale şi culturale. 

Astfel, mai multe instituții din zonele locuite de români din Ungaria urmează să fie restaurate sau modernizate. Între acestea, pe listă este trecută curtea Liceului Românesc ,,Nicolae Bălcescu” din Gyula (Jula) care va fi modernizată cu 45 de milioane forinţi (peste 126 000 euro). Tot la Jula urmează a fi achiziţionată o casă comunitară, cu 26 de milioane forinţi (peste 72 800 euro), în timp ce  şcoala din Elek (Aletea) va fi extinsă cu 35 de milioane forinţi (peste 98 000 euro), iar structura acoperişului sălii de sport din Körösszakál (Săcal) va fi reînnoită din suma de 22 de milioane forinţi (98 000 euro), conform precizărilor făcute de politician.

Acesta a adăugat că, în situaţia pandemică actuală, pe lângă relansarea economiei, este importantă şi alinarea sufletelor, iar bisericile sunt partenerii guvernului ungar. Prin urmare, guvernul susţine renovarea bisericilor româneşti din Săcal şi Mezőpeterd (Peterd) cu câte 15 milioane de forinţi (peste 42 000 euro) şi a bisericii româneşti din Micherechi cu 20 demilioane de forinţi (peste 56 000 euro).

Secretarul de stat a amintit că, din anul 2010, naţionalitatea română din Ungaria a primit un sprijin total de 8 miliarde deforinţi (22,4 milioane euro). Politicianul şi-a exprimat speranţa că aceste investiţii vor îmbunătăţi şi mai mult relaţiile maghiaro-române, din ce în ce mai
puternice, servind în acelaşi timp la dăinuirea naţionalităţii române din Ungaria.

Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al minorităţii române în Parlamentul Ungariei, a declarat că există trei piloni pentrusupravieţuirea naţionalităţilor: biserica, şcoala şi familia.

Instituţiile de învăţământ ale românilor din Ungaria au devenit proprietatea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, iar cu sprijinul guvernului ungar, dezvoltarea a avut loc sau are loc în aproape toate aceste instituţii, în timp cenumărul copiilor peste tot a crescut.

Acesta şi-a exprimat mulţumirea pentru faptul că Guvernul ungar acordă sprijin, prin burse, viitoarelor cadre didactice aleminorităţilor şi contribuie financiar la renovarea mai multor biserici. Cabinetul a contribuit la creşterea indemnizaţiei pentru naţionalităţi de la 10% la 40%, a mai a adăugat purtătorul de cuvânt al minorităţii române.

Faţada şi gardul Bisericii Ortodoxe Române „Arhanghelii Sf. Mihail şi Gavriil” din Micherechi urmează a fi renovate, iar din această sumă vor fi construite şi parcări. Se aşteaptă ca lucrările să fie finalizate la sfârşitul acestui an. Una dintre cele mai recunoscute comunităţi româneşti din Ungaria îşi practică credinţa aici, a declarat în biserică, Siluan Mănuilă, episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, şi şi-ar dori ca biserica să rămână un centru important al comunităţii chiar şi după renovare.

Margit Tát, primar (Fidesz-KDNP), a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că în grădiniţa de lângă biserică, administrată de autoguvernarea românească locală, va fi înfiinţată o creşă românească, cu o subvenţie de 150 de milioane de forinţi (peste 420 000 euro). În plus,  au reușit să atragă și alte fonduri în valoare de  5 milioane de forinţi (peste 14 000 euro) pentru a realiza parcări lângă instituţie.

Sursă: hirado.hu

Foto: asociatiarespect.wordpress.ro