Firma din Harghita care producea conserve cu excremente de urs, amendată de Protecția Consumatorului

Firma din Harghita care producea conserve cu excremente de urs care erau ulterior comercializate în Târgu Secuiesc și Turia, din județul Covasna, a fost amendată cu 40.000 de lei. Produsul este posibil să fie scos complet de la comercializare, conform reprezentanților Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Covasna.

„S. C. Xindex Eco SRL, din com. Sanmartin, jud. Harghita, a fost sancționată contravențional cu suma de 40000 lei și propunerea pentru emiterea Deciziei de încetare a practicii comerciale înșelătoare/ incorecte”, a anunțat unul dintre reprezentanții CJPC Covasna, Mircea Diacon.

Conform acestuia „în cursul anului 2022, s-au găsit la comercializare în mun. Târgu Secuiesc și com. Turia, județul Covasna, produsul: conservă cu excremente de urs”, și au fost găsite următoarele nereguli:

  • pe eticheta produsului scris în limba maghiara se precizează următoarele: fără gluten, fără conservanți, fără organisme modificate genetic, produs vegan, marfă proaspătă, original secuiesc, își păstrează calitatea la nesfârșit fără deschiderea conservei, pentru deschidere se recomandă utilizarea briceagului secuiesc, caracteristici ce sunt atribuite produselor alimentare, cu toate că se precizează că nu este recomandat pentru consum, dar este recomandat pentru alte scopuri neprecizate.
  • materia prima utilizată proaspătă și caldă pentru fabricarea produsului „conservă cu excremente de urs”, este excrementul de urs brun, o materie fecala care poate conține paraziți, floră microbiana patogena care poate prezenta o sursă de infecție organismului uman la deschiderea ambalajului și la contactul fizic cu acest produs.

În toamna anului trecut, descoperirea celor de la CJPC Covasna a făcut înconjurul presei naționale și încă de atunci cei de la Protecția Consumatorilor au anunțat că vor analiza mai atent cazul și vor lua măsuri.

Foto: CJPC Covasna

Sursa: CJPC Covasna