FIGYELEM! Módosult a felelősségvállalási nyilatkozat, amellyel szükség esetén elhagyhatjuk otthonunkat. A magyar nyelvű tájékoztató csak útmutatás a felelősségvállalási nyilatkozat kitöltéséhez. NE EZT NYOMTASSUK KI!

Milyen esetben hagyhatjuk el otthonunkat? Mit kell tudni?

Szerdától kijárási tilalom lépett érvénybe Romániában. Ez azt jelenti, hogy lakásunkat csak akkor hagyhatjuk el, ha munkába (ide értendő a mezőgazdasági tevékenység is), gyógyszertárba, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra kell menni, vért adunk vagy önkéntes munkát végzünk, élelmet kell vásárolnunk, gyermek vagy idős ápolását kell elvégeznünk, vagy háziállatot sétáltatunk a lakhely közelében. A rövid séta és a sportolás is megengedett a lakhely közelében, kivéve a csapatsportok. A mezőgazdasági termelők is kimehetnek a termékeik értékesítése érdekében.

A 65 év feletti személyek csak 11 és 13 óra között hagyhatják el a lakhelyüket a fentebb említett okokból, kivéve ha munkavégzés (pl. idősebb tanárok, üzletemberek esetében) vagy mezőgazdasági munka elvégzése céljából akarják elhagyni az otthonukat.

FONTOS TUDNI! 

Lakhelyünket nem hagyhatjuk el munkahelyi igazolás/igazolvány vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és személyi igazolvány nélkül!

Lakhely elhagyása személyes okból

Amennyiben valakinek személyes okból kifolyólag kell elhagynia lakását, a hatóságok kérésére köteles a kitöltött egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot felmutatnia.

Az ÚJ egyéni felelősségvállalási nyilatkozat és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érthető el. 

Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű nyilatkozatot kell felmutatni – kinyomtatva, telefonon vagy tableten (aláírással ellátva) vagy kézzel írott formában – a személyi igazolvánnyal együtt. 

Lakhely elhagyása munka miatt

Amennyiben valakinek munkahelyre kell mennie, a hatóságok kérésére köteles munkahelyi igazolványt vagy munkahelyi igazolást felmutatnia. A munkahelyi igazolást a munkaadó állítja ki a munkavállalónak.

A ÚJ munkahelyi igazolás és a magyar nyelvű kitöltési útmutató ITT érhető el.

Figyelem! A hatóságok kérésére, igazoltatáskor az eredeti román nyelvű igazolást kell felmutatni a személyi igazolvánnyal együtt, vagy telefonon, tableten az elektronikus verziót, azonban minden változaton kötelezően kell aláírás legyen. A dokumentumot nem kötelező a cég pecsétjével ellátni. 

KIVÉTELEK: az engedélyezett magánszemélyek (PFA), egyéni vállalkozások tulajdonosai, családi vállalkozások tagjai, szabadfoglalkozásúak vagy mezőgazdasági tevékenységet folytató személyek. Nekik egy saját felelősségre tett nyilatkozatot kell felmutatniuk (ebben szerepelnie kell a teljes névnek, születési évnek, a lakhelyelhagyás okának, a munkavégzés helyének, a dátumnak és az aláírásnak). A saját felelősségre tett nyilatkozatot elektronikus formában is fel lehet mutatni a hatóságoknak, azonban aláírás kell legyen rajta. Szükség esetén használható az egyéni felelősségvállalási nyilatkozat is. Ezt töltse ki úgy, hogy a lakáselhagyás indokai résznél, a szakmai utazásra vonatkozó négyzetet jelöli be.

ÚJ MUNKAHELYI IGAZOLÁS ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

ÚJ EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSI NYILATKOZAT ÉS A MAGYAR NYELVŰ KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ (letöltés)

A letölthető PDF-dokumentumok számítógépen is kitölthetők! Ne felejtsük el aláírni.

Az igazoltatást a rendőrök, csendőrök, helyi rendőrség, katonaság tagjai végzik. A hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

Forrás: rmdsz.ro