Disputa steagurilor în Covasna, readusă oficial sub lumina reflectoarelor

Când părea soluționată, disputa steagurilor în Covasna este reaprinsă de o decizie a Curții de Apel Brașov, care a anulat miercuri, în primă instanță, hotărârea de guvern prin care a fost adoptat steagul oficial al Municipiului Sfântu Gheorghe, admițând, parțial, o acțiune a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Acesta consideră că drapelul este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară. Hotărârea nu este definitivă. Primarul Municipiului Sf. Gheorghe, Antal Árpádse declară șocat de această decizie și crede că aceste acțiuni sunt făcute doar cu scopul de a agrava relația româno-maghiară, în timp ce Dan Tănasă consideră că  instanța de judecată a făcut dreptate.

„Este incredibil și absurd că instanța a anulat hotărârea de guvern privind steagul Municipiului Sfântu Gheorghe.

Am primit şocat vestea că Curtea de Apel Brașov a admis cererea absurdă de anulare a steagului oraşului nostru. Pur și simplu nu înțeleg cum, într-un stat de drept, este posibil ca două asociații vădit șovine și care urăsc maghiarimea (al căror unic scop este de a perturba relațiile interetnice pașnice și de a agrava relația româno-maghiară) să reușească să obțină anularea în primă instanță a unei decizii luate de Guvernul României, în baza unei legi în vigoare, cu respectarea tuturor cerințelor și normelor!

Sper în continuare să putem rezolva odată pentru totdeauna aceste dispute simbolice, astfel încât comunitățile din Transilvania să poată folosi steagurile comunitare fără niciun fel de deranj, pentru că așa este normal. 

Am încredere și cred că există lucruri mai importante în secolul XXI decât atacarea constantă a unei comunități pentru identitatea și simbolurile sale. În orice caz, a fost naiv din partea mea să presupun că atât provocatorii care își câștigă existența din astfel de acţiuni, cât și cei ascunşi în spatele lor, au uitat de steagurile comunităților locale. Evident că nu, pentru că, dacă aceste probleme create în mod artificial vor fi rezolvate, vor rămâne fără slujbă. De fapt, sunt dezamăgit că acest lucru se poate întâmpla în România, care se prezintă în străinătate ca un stat model pentru rezolvarea problemelor minorităților. Și să nu ne facem iluzii, Sfântu Gheorghe este doar primul caz, vor urma multe altele. Nu asta așteptăm de la România, ci înțelegere și respect față de comunitatea maghiară!”, a scris edilul din Sf. Gheorghe, Antal Árpád, pe pagina sa de Facebook. 

„În anul 2015, Forumul Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș se pronunța ferm împotriva acestui steag și contesta proiectul de hotărâre privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe pe considerentul că este reprezentativ doar pentru comunitatea maghiară, nu şi pentru românii care constituie aproape 25% din totalul populaţiei orașului.

Conducerea Forumului Civic a adresat atunci un memoriu Consiliului local municipal în care arată că toate cele trei modele de steaguri propuse au un „caracter pur etnic maghiar” și cerea includerea unor simboluri heraldice reprezentative pentru comunitatea românească, precum un vestigiu dacic ori o monedă romană dintre numeroasele descoperite de-a lungul timpului pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe.

Apelul comunității românești a fost complet ignorat de majoritatea UDMR din CL Sfântu Gheorghe.

Acum, instanța de judecată a dat dreptate Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș și a anulat HG prin care a fost adoptat simbolul local de la Sfântu Gheorghe, fiind unul în mod evident mono-etnic maghiar”, scrie Dan Tănasă pe blogul său, referitor la speța respectivă. 

La rândul său, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care a preluat postarea primarului din Sf. Gheorghe, informează că Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș a atacat în instanță și steagul Județului Covasna. „România nu este stat de drept, nu a fost niciodată. Aceeași „gașcă” a atacat în instanță și Hotărârea de Guvern privind aprobarea steagului județului Covasna, care prezintă stema județului, oficializată în 2007”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook. 

Foto: Facebook/Antal Árpád