Din 15 august, Ungaria introduce obligativitatea vaccinului în rândul cadrelor medicale

În Ungaria a fost publicată ordonanţa guvernamentală privind imunizarea de bază a personalului din domeniul sanitar, iar potrivit acesteia, administrarea primelor două doze împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru tot personalul sanitar care nu s-a vaccinat încă.

Ordonanţa guvernamentală va intra în vigoare la data de 15 august, iar cei care lucrează în domeniul sănătăţii vor avea ladispoziţie 15 zile pentru a începe vaccinarea, conform declarațiilor făcute de Ágnes Galgóczi, şefa Departamentului de Epidemiologie din cadrul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică.

Galgóczi a explicat că vaccinarea este obligatorie pentru toţi cei care lucrează în domeniul sănătăţii şi nu s-au vaccinat încă: pentru cei care furnizează servicii de îngrijire de bază, cei din ambulatorii, cei din spitale, cei de pe ambulanţă, cei din industria farmaceutică, cei care furnizează servicii de transport pentru pacienţi – indiferent că lucrează în sistemul de stat sau în sistemul privat. În plus, vaccinarea este obligatorie şi pentru toţi cei care lucrează în cadrul instituţiilor de servicii sociale.

Vaccinarea este obligatorie şi pentru toţi cei care doresc să se angajeze în acest domeniu; după angajare, personalul are ladispoziţie 15 zile pentru a se prezenta în vederea administrării primei doze, a spus şefa Departamentului de Epidemiologie.

Galgóczi a subliniat că vaccinarea celor din domeniul sanitar este importantă atât în vederea protejării sănătăţii proprii, câtşi în vederea protejării sănătăţii pacienţilor. Oficialul a specificat, de asemenea, că administrarea celei de-a treia doze nu va fi obligatorie pentru personalul sanitar. Al patrulea val al epidemiei este foarte aproape, însă cu vaccinarea şi cu respectarea regulilor de igienă putem trece mai uşor prin acesta, a specificat Ágnes Galgóczi.

Deşi numărul cazurilor din Ungaria este unul mic, numărul de îmbolnăviri creşte de la săptămână la săptămână, iar cantitatea de material ereditar provenit de la coronavirus creşte în apele uzate, a adăugat Galgóczi. 

Despre administrarea unei a treia doze, specialistul a spus că aceasta este recomandată în primul rând celor care fac partedintr-o grupă cu risc crescut, aşadar vârstnicilor, celor cu boli cronice și pacienţilor care au un sistem imunitar slăbit.Administrarea celei de-a treia doze poate fi solicitată la 4-6 luni de la a doua doză. La data de 1 august va fi demarată o nouă campanie de vaccinare a celor cu vârsta de peste 60 de ani: medicii de familie şi voluntarii vor contacta personal vârstnicii care nu s-au imunizat până acum. Vaccinarea va fi posibilă atât la domiciliul persoanei, cât şi la cabinetul medicului de familie.

sursa: hirado.hu

foto: zf.ro