Cum se pregătește UDMR de alegeri: „campania împotriva AUR nu este un simplu instrument politic”, iar critica UE nu înseamnă ordine venite de la Budapesta

La dezbaterea Dialogul Transtelex din 13 februarie, Csoma Botond, purtător de cuvânt al UDMR și parlamentar din județul Cluj, a răspuns problemelor și întrebărilor ridicate, inclusiv despre poziționarea candidaților maghiari la europarlamentare și strategia UDMR în alegerile locale, inclusiv cum vede ascensiunea AUR. Această conversație a fost moderată de Vig Emese, redactorul-șef al Transtelex. Alături de aceștia, au fost prezenți și Peter Cseke, Eva Pal Edit, redactorul-șef al uh.ro, și Istvan Farkas.

Potrivit lui Csoma Botond, Alianța pentru Unificarea Românilor (AUR) este adesea, profund antimaghiară și antisemită, ceea ce reprezintă o amenințare serioasă pentru unguri și pentru alții, așa că atunci când UDMR face campanie împotriva AUR, nu este un simplu instrument politic, despre care se crede că mobilizează cu succes alegătorii, afirmând: „Să ne amintim care a fost evenimentul declanșator care a adus AUR în parlament, nu trebuie să uităm Valea Uzului și nu cred că ceea ce s-a întâmplat la Valea Uzului a fost un gest deosebit de pro-maghiar”. Csoma Botond a spus că liderul dintre extremiștii români care „s-au ciocnit” cu ungurii în cimitirul militar a fost George Simion, cel care a fondat AUR . Totodată, purtătorul de cuvânt a subliniat că UDMR nu face afirmații doar anti-AUR, potrivit acestuia, acest lucru se vede și în presa din ultimele două săptămâni.

Péter Cseke a afirmat că atâta timp cât AUR își bazează campania pe euroscepticism și izbucniri anti-Bruxelles, atunci acest lucru va forța celelalte partide să răspundă, amintind situația senatorului AUR, Dan Tanasă, din județul Mureș, care atacă drepturile de a folosi limba maternă în Odorheiu Secuiesc. El a mai adăugat că în ultima perioadă, AUR, dar și senatorul SOS România, Diana Șoșoacă, se feresc să atace comunitatea maghiară, preferând să atace UDMR.

István Farkas a subliniat că ascensiunea partidelor extremiste este o problemă nu numai în România, ci în întreaga Europă, iar Emese Vig a subliniat că tocmai de aceea alegerile pentru PE au acum o miză mai mare decât înainte: „Partidele naționalist-suveraniste simt, de asemenea, că le-a venit timpul, că deciziile greșite de la Bruxelles pot fi acum inversate. Interesant este că atunci când Consiliul Reprezentanților Federali și-a ținut ședința la Cluj, am auzit exact aceste expresii de la reprezentanții PE ai UDMR , că actuala conducere de la Bruxelles trebuie să fie înlocuită, trebuie corectate deciziile eronate, ceea ce nu s-a mai văzut niciodată”.

Csoma Botond a declarat că UDMR va rămâne în Partidul Popular European, afirmând că trebuie făcută o distincție între criticarea liderilor UE și anti-UE: „Dacă cineva critică UE, nu înseamnă că vrea să părăsească UE sau să distrugă UE”. Potrivit lui István Farkas, problema nu este cu critica în sine, ci cu stilul ei: „Când într-un program de la Radio Târgu Mureș se menționează de cinci ori ecologizarea profundă, că UE împinge lobby-ul climatic pentru că vrea să-i sărăcească pe fermierii români, atunci se depășește limita puțin”, a subliniat el.

Pe de altă parte, el a insistat asupra poziției sale conform căreia UDMR și Partidul Popular European au protestat împotriva anumitor prevederi din Green Deal, pe care, după cum i-au amintit jurnaliștii, le-au votat anterior, pentru că doreau să reducă utilizarea plantelor. Csoma știe că Partidul Popular European dorește să adopte o rezoluție la viitorul său congres de la București, în care își exprimă intenția de a modifica Green Deal: „Ei și-au dat seama că adoptarea unui astfel de pachet de protecție a mediului fără sprijin social, prin plasarea poverii financiare asupra anumitor pături sociale, nu va funcționa”, a spus el.

În legătură cu schimbarea de discurs a europarlamentarului UDMR Iuliu Winkler, Péter Cseke a explicat că presupunerea sa este că politicianul nu spune asta din convingere, ci pentru campanie: „Miza lui este să revină în fruntea listei EP. În ultimii ani, a existat o întreagă teorie că între politicienii UDMR a început o competiție de loialitate în direcția Budapesta, Fidesz. Retorica ecologică profundă și anti-Bruxelles rezonează, evident, foarte bine cu retorica Fidesz”, a explicat el. Csoma Botond a declarat că Gyula Winkler nu a primit un astfel de mesaj de la Budapesta în care să menționeze „verdele intens” în fiecare a doua propoziție și asta să nu-l facă din nou reprezentant al PE.

Invitații au discutat apoi despre posibilul rezultat al alegerilor pentru autoritățile locale din trei orașe. Cazurile Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș, unde există șansa unui primar maghiar, și Cluj-Napoca, unde sunt în joc existența unui viceprimar maghiar și numărul de consilieri locali ai UDMR.

Potrivit lui Éva Edit Pál, se pare că prăbușirea căminului Liceului Tamási Áron nu aruncă o lumină proastă asupra actualei administrații a orașului, cât mai degrabă asupra unuia dintre „candidații flotanți”, a cărui candidatură pentru rolul de primar a fost luată în considerare, dar nu este încă sigur, Jenő Szász, fiind unul dintre politicienii care sprijină renovarea Liceului Tamási Áron. Jurnalistul crede că cei care sunt nemulțumiți de actualul primar, Árpád Gálfi, l-ar susține pe candidatul UDMR, dar în prezent nu există un candidat semnificativ UDMR. Avantajul lui Gálfi este că are o identitate politică bine definită, ceea ce nu se poate spune despre posibilii săi adversari, dar nu are susținători: „Este în carantină politică, dar deja am văzut că iese bine”, a spus redactorul-șef al uh.ro, Éva Edit Pál. Csoma Botond a recunoscut că situația din Odorheiu Secuiesc este o provocare pentru UDMR: „Situația este destul de complicată și specifică, ca să folosesc un eufemism, momentan nu există niciun candidat, dar eu zic că se mai poate construi”, a spus el.

La Târgu Mureș, cardiologul Horațiu Suciu a anunțat recent că părăsește PNL și candidează ca independent, în fundal fiind prefectul Ciprian Dobre, președintele organizației județene a PNL: „Horațiu Suciu este la fel de independent de Partidul Național Liberal precum Zoltán Soós de la UDMR în urmă cu patru ani”, a spus István Farkas. Potrivit jurnalistului este puțin probabil ca Horațiu Suciu să-l învingă pe Zoltán Soós, în ciuda faptului că Zoltán Soós și echipa sa sunt mânați de neputință, nu pot da dovadă de mari realizări, iar ceea ce au arătat a fost întâmpinat cu multe critici: „Au fost mari aștepări pentru el și nu a reușit să le îndeplinească, pentru că în jurul lui nu există o echipă adevărată, a făcut greșeala de a-și aduce echipa de campanie în birou, iar echipa nu a funcționat atât de bine în administrație”, a explicat István Farkas.

Recent a avut loc o schimbare la conducerea UDMR județeană, Ferenc Péter a demisionat, invocând că această funcție era prea împovărătoare pentru el pe lângă președinția consiliului județean. Potrivit lui István Farkas, în spate ar putea fi și conflictul dintre Ferenc Péter și conducerea centrală a UDMR, ceea ce va deveni clar dacă nu se află în fruntea listei consilierilor județeni ai UDMR la alegerile locale. Csoma Botond a explicat că Ferenc Péter s-ar fi săturat cu adevărat să îndeplinească cele două funcții până acum și că, conducerea centrală a UDMR are o influență mică asupra celui ales lider la nivel local sau asupra modului în care listele sunt alese. căci alegerile sunt puse împreună.

În ceea ce privește situația din Cluj, Péter Cseke a spus că referitor la coaliția locală dintre UDMR și PNL, aceasta este garanția că uniunea își poate păstra funcția de viceprimar și a menționat că popularitatea lui Emil Boc ar putea însemna o pierdere de voturi pentru UDMR. Csoma Botond a spus că în ultimii patru ani, UDMR a fost într-o situație mai dificilă la Cluj pentru că PNL a avut majoritatea unică atât în ​​consiliile locale, cât și în consiliile județene, dar este important că, în ciuda acestui fapt, există un viceprimar UDMR și un vicepreședinte UDMR în consiliul judetean. Conform spuselor sale, nu s-a luat încă o decizie cu privire la candidatul UDMR la funcția de primar al Clujului, dar acesta ar recomanda-o pe Emese Oláh. Potrivit lui Csoma, Oláh Emese a decis să demisioneze din funcția de președinte al organizației orășenești a UDMR, iar asta nu înseamnă că nu se bucură de sprijinul organizației. Purtătorul de cuvânt a spus că problema multor organizații locale este că nimeni nu vrea să preia funcția de președinte, ceea ce a justificat și faptul că succesorul lui Oláh Emese este avocata Katalin Azzola, necunoscută anterior în viața publică.

La finalul discuției au fost primite mai multe întrebări din partea publicului, printre altele, dacă politizarea etnică este încă sustenabilă pentru UDMR, dacă se va transforma într-un partid în loc de organizație de protecție a intereselor maghiarilor și de ce platformele care promovează dezbaterea în cadrul alianței au devenit lipsite de sens.

Sursa: transtelex.ro