Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe acordă anual premiul „Pro Urbe”, o distincție prin care recunoaște meritele și contribuția anumitor persoane la bunăstarea comunității locale sau la buna reputație a acesteia dincolo de granițele orașului. Premiul se acordă în luna aprilie a fiecărui an, iar anul acesta, festivitatea de premiere a fost inclusă în cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Sf. Gheorghe.
Pentru oamenii de aici, această distincție are greutate și este așteptată cu interes. Dovadă, faptul că în trecut, au avut loc în repetate rânduri discuții pe seama acordării acesteia. Cei mai nemulțumiți s-au dovedit a fi reprezentanții comunității românești, în opinia cărora, prin faptul că votul majoritar în Consiliul Local este al UDMR, cetățenii români nu au șansa de a fi recompensați pentru eventualele lor merite. În vederea soluționării acestei probleme, ei au propus să se acorde an de an un titlu onorific pentru un cetățean român de etnie maghiară și unul pentru unul român. Propunerea nu a avut însă succes și o astfel de regulă nu a fost încă instituită oficial.
Cu toate acestea, în fapt, anul acesta premiul „Pro Urbe” a fost acordat unui cunoscut medic ortoped de etnie maghiară, Sándor József, și unei profesoare de limba română, Maria Drăgan, pentru meritul de a fi ajutat multe generații de maghiari să învețe limba română.
Aparent, atât capra, cât și varza au fost împăcate, însă motivul de gâlceavă abia acum apare. Maria Drăgan a primit distincția abia după ce, Consiliul Local al Municipiului SF. Gheorghe a votat în ultimul moment să nu i-l mai acorde persoanei propuse inițial, respectiv președinta Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, prof. ing. Maria Peligrad. Aceasta fusese propusă de Asociația ASTRA Despărțământul Covasna-Harghita și se bucura de susținere și din partea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, care o consideră drept figură reprezentativă pentru comunitatea românească din zonă.
Motivul pentru care Consiliul Local Sf. Gheorghe a luat această decizie de ultim moment are legătură cu sentința pronunțată de Curtea de Apel Brașov, care a anulat hotărârea guvernului care prevedea aprobarea drapelului localității, cu doar câteva zile înainte de ceremonia de acordare a titlului onorific „Pro Urbe”. Procesul respectiv fusese deschis de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu care Maria Peligrad colaborează foarte intens.
„… cei care atacă simbolurile orașului atacă oamenii din acest oraș, comunitățile care trăiesc în acest oraș, și nu cred că putem să îi considerăm parteneri pe cei care nu vor ca noi să trăim în pace și în liniște în acest oraș. Eu îi consider parteneri pe cei care au fost aleși de oameni, pe cei care conduc partide, care au reprezentare politică, și nicidecum pe cei care se autoproclamă reprezentanții comunității românești din acest oraș”, a justificat primarul Antal Árpád decizia C.L. (sursă covasnamedia.ro)
În mod previzibil, decizia adoptată de membrii CL Sf. Gheorghe adâncește prăpastia dintre politicienii maghiari și reprezentanții organizațiilor românești, care și-au asumat protejarea drepturilor și valorilor românilor din județele în care aceștia sunt minoritari și care au considerat și au afirmat constant în spațiul public că românii sunt supuși frecvent și sistematic discriminării autorităților. De altfel, nici faptul că persoana care s-a ales cu distincția, respectiv profesoara Maria Drăgan, este româncă nu îi mulțumește. Acesteia i se reproșează că și-a însușit un titlu nemeritat și că a acceptat jocul politicienilor maghiari. „Doamna nu trebuia să intre în acest joc, din moment ce nu a făcut absolut nimic pentrucomunitatea românească din municipiu. Eventual, putea intra pe locul comunității maghiare pe care a servit-o. Îmi pare rău, dar locul se cuvenea d-nei Maria Peligrad, desemnată de către toate organizațiile Forumului”, a scris de pildă într-un comentariu pe Facebook Rodica Pârvan, fost consilier local Sf. Gheorghe, din partea PSD.
Cum însă nu toți românii se regăsesc în politica dusă de organizațiile românești militante pentru protejarea românilor din cele trei județe locuite majoritar de maghiari, în spațiul public au apărut și sunt și voci care consideră că titlul onorific primit de Maria Drăgan este acordat pe merit. „Doresc să îi felicit din tot sufletul pe domnul doctor Sándor Jozsef, doctorul care m-a „reasamblat” de nenumărate ori (eu fiind un copil foarte cuminte…) și căruia nu îi pot mulțumi îndeajuns pentru integritatea oaselor mele și pe doamna Mariana Drăgan, doamna profesoară a sufletului meu, cea mai bună alegere pentru acest premiu”, a scris cu privire la acest subiect pe pagina sa de Facebook, Anna Maria Popa, directoarea Teatrului Andrei Mureșanu din Sf. Gheorghe.
Să se determine de partea cui este dreptatea este ceva aproape imposibil. Un singur lucru este cert, într-un moment în care părea că între cele două părți se întinde, în sfârșit, o primă punte, o decizie judecătorească venită la momentul mai mult sau mai puțin potrivit – depinde din ce tabără privești lucrurile – a compromis definitiv speranța de a mai asista vreodată la împăcarea către care acest „Pro urbe” ar fi putut face un pas mărunt.
Foto: Facebook/ Zilele Sf. Gheorghe