Comisia Europeană, hotărâtă să înghețe fondurile pentru Ungaria 

Ungaria a fost notificată miercuri de către Comisia Europeană printr-o scrisoare prin care își exprimăîngrijorarea cu privire la respectarea statului de drept în posibile cazuri de corupție. Viktor Orbán a fost înștiințat totodată cu privire la riscul înghețării fondurilor pentru guvernul său. 

În ciuda criticilor din ultimii ani din partea activiștilor care îl acuză că a direcționat fonduri UE către asociații săi, Orbán a obținut luna aceasta un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei.

Bruxelles-ul a reacționat la noua victorie în alegerile parlamentare prin lansarea unui nou mecanism de sancțiuni împotriva Budapestei, care se afla deja în vizorul executivului comunitar pentru o lege anti-LGBTQ adoptată anul trecut.

Niciodată utilizat până acum, mecanismul este cel mai puternic instrument pe care Comisia Europeană l-a folosit în disputele sale cu privire la standardele democratice cu guvernul naționalist al lui Viktor Orbán, cu Polonia și cu alți membri ai blocului comunitar.

„Am identificat probleme care ar putea constitui o încălcare a statului de drept în Ungaria și care ar putea afecta bugetul UE”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al executivului comunitar.

Potrivit unor înalți funcționari UE, cazul se referă la deficiențe sistemice în ceea ce privește atribuirea de contracte publice în Ungaria, cum ar fi ofertele unice, conflictele de interese și riscul de corupție.

Există „îngrijorări serioase” cu privire la funcționarea autorităților de la Budapesta care gestionează fondurile UE și monitorizează modul în care guvernul Orbán cheltuiește banii, au spus ei, adăugând că situația a fost agravată de limitările privind investigațiile și urmăririle penale independente.

Potrivit Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), au fost constatate nereguli în aproape 4% din cheltuielile Ungariei cu fondurile UE, față de o medie europeană de 0,36%.

Nu au fost oferite detalii cu privire la suma de bani pe care Budapesta ar putea să o piardă.

Citește știrea integral pe: g4media.ro

Foto: euractiv.com

Leave a Reply