Concluzia vizitei ministrului Péter Szijjártó la București: Ne cunoaștem prea bine și trebuie să profităm de asta pentru binele ambelor țări!

Marți, 12 iulie, ministrul de externe ungar, Péter Szijjártó , a fost prezent la București la invitația Ministerului Afacerilor Externe. Vizita înaltului demnitar ungar a cuprins întâlniri cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, cu Kelemen Hunor, vicepremierul României, cu ministrul energiei, Virgil Popescu, cu ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin Cadariu, cu ministrul sportului, Eduard Novák, şi cu ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Cseke Attila.

Au fost oferite presei mai multe declarații, concluzia generală fiind că doar prin cooperare se pot obține avantaje pentru ambele țări și, deși relațiile oficiale sunt mult mai bune decât în anii trecuți (inclusiv prin participarea UDMR la guvernare), mereu va fi de lucru la îmbunătățirea acestora.

Cele mai interesante idei ale întâlnirilor:

Ungaria şi România sunt pregătite să se ajute reciproc în domeniul securităţii energetice. Momentan, negocierile sunt în curs de desfăşurare cu privire la o nouă rută de aprovizionare cu combustibil nuclear. Până în prezent, combustibilul nuclear a fost livrat Ungariei prin Ucraina, dar această rută a devenit imposibilă din cauza războiului, astfel că au început negocierile pentru o nouă rută de transport prin Bulgaria şi România, iar Ungaria speră că se va ajunge rapid la un acord.

Politicianul de la Budapesta a subliniat că Ungaria va sprijini UDMR în apărarea drepturilor la educaţie a comunităţii maghiare. În acest context, a salutat faptul că şi în acest an este asigurat începutul anului şcolar elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi şi-a exprimat speranţa că, începând cu anul 2023, instituţia va putea funcţiona din nou ca instituţie independentă de învăţământ.

Szijjártó a mai adăugat: “Nu vrem să inventăm roata, (…) venim la UDMR şi îi întrebăm ce părere au despre ceea ce este necesar pentru consolidarea în continuare a comunităţii maghiarilor din Transilvania.”

“Este în interesul nostru să existe stabilitate politică (în România). UDMR contribuie la aceasta şi, din acest punct de vedere, oferă o mare valoare adăugată”, a transmis Péter Szijjártó.

În cele din urmă, Péter Szijjártó a anunţat că a fost convocată, pentru luna noiembrie, Reuniunea Comisiei mixte româno-ungare de cooperare economică şi minorităţi şi că, în acest an, vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei: la Dombegyháza-Variaşu Mic şi Elek-Grăniceri.

Ministrul român de externe a declarat că, pentru îmbunătăţirea relaţiilor economice, şefii diferitelor ministere ar trebui să poarte un dialog direct, idee susținută și de vicepremierul Kelemen Hunor.

Hunor Kelemen a spus că s-au făcut progrese uriaşe în comparaţie cu starea relaţiilor româno-ungare din decembrie 2020 (când UDMR a intrat în guvern), respectiv faţă de anii de după 2012, dar mai ales faţă de perioada 2017-2019.

“Dar nu suntem acolo unde ne-am dori să ajungem”, a remarcat preşedintele UDMR. După cum am explicat, vor putea fi mulţumiţi de relaţia dintre cele două ţări în momentul în care discuţiile bilaterale vor deveni regulate şi când va avea loc o şedinţă comună a celor două guverne, cu programe concrete. Această întâlnirea va trebui organizată atunci când celor doi prim-miniştri se vor putea prezenta programe comune reale care pot fi realizate în anii următori, a explicat el.

Referindu-se la apropiata Universitate Liberă de Vară şi Tabără Studenţească de la Bálványos, la care sunt aşteptaţi să participe premierul Viktor Orbán şi numeroşi membri ai guvernului ungar, Aurescu a subliniat: este important ca vizitele şi discursurile publice ale oficialilor celor două ţări să fie în concordanţă cu spiritul tratatului de bază româno-maghiar şi al parteneriatului strategic.

Sursa: hirado.hu.