Ce declarații a făcut premierul ungar Viktor Orbán la summit-ul NATO

Deceniul care urmează va fi un deceniu al epidemiilor şi al migraţiei în masă, iar statele membre şi NATO trebuie pregătite pentru a putea răspunde acestor provocări, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, la Bruxelles, luni, atunci când a sosit la summit-ul de o zi al statelor membre ale NATO.

Dacă summit-ul va reprezenta sau nu un punct de cotitură se va decide abia la sfârşitul acestuia, însă prin adoptarea unui nou plan strategic, valabil până în 2030, aliaţii încearcă să facă să fie astfel, a subliniat Viktor Orbán. Ungaria este de acord cu conţinutul acestuia, a spus prim-ministrul. 

Punctul principal al strategiei este acela de a consolida capacităţile de rezistenţă naţionale; Ungaria este activă în acestsens, indiferent că vorbim despre lupta împotriva pandemiei sau de atitudinea faţă de migraţie, a spus şeful guvernului de la Budapesta.

„Avem ce spune şi putem să ne aducem contribuția”, a subliniat Orbán.

„Vom sta bine dacă ne vom îndeplini angajamentele”, a explicat Viktor Orbán, întrebat de presă despre angajamentul care trebuie realizat până în 2024 şi potrivit căruia 2% din produsul intern brut (PIB) al statelor membre ale NATO trebuie cheltuiţi pentru apărare. În opinia sa, „ar fi mai bine” dacă Ungaria ar putea deja acum să cheltuie anual 2% din PIB pentru propria sa siguranţă. Potrivit premierului, Ungaria va reuşi acest lucru până în 2022-2023, dar a amintit, în acelaşi timp, că există state membre ale NATO care stau mai prost în privinţa acestui aspect. 

În ceea ce priveşte angajamentul potrivit căruia din suma destinată apărării, statele membre vor cheltui 20% pentrudezvoltare, Viktor Orbán a subliniat că Ungaria face deja acest lucru. Ungaria a îndeplinit deja unul dintre angajamente, iar până în 2023-2024 va îndeplini și celălalt angajament, ceea ce înseamnă că va ajunge în top, a punctat prim-ministrul.

„Noi trăim într-o parte a lumii în care nu poţi trăi fără armată, unde nu există siguranţă fără armată”, a explicat.

Pentru familiile maghiare şi naţiunea maghiară, capacităţile militare, forţele armate vor fi întotdeauna necesare. Construirea acestui lucru se face într-un ritm bun, a spus Orbán. „Am neglijat asta timp de 20-30 de ani, dar acum simt căUngaria şi-a revenit şi în acest sens”, a spus.

Întrebat despre provocările pe care le înseamnă China, şeful guvernului de la Budapesta a spus: Ungaria se opune tuturortipurilor de război rece, iar el personal şi-a petrecut 26 de ani
din viaţă în condiţii de război rece. „Credeţi-mă că acesta este un lucru rău. Să nu facem aşa ceva”, a adăugat Viktor Orbán.

Alături de liderii statelor membre, la summit-ul de o zi al Alianţei Nord-Atlantice participă şi preşedintele american JoeBiden.

Subiectele dezbătute includ Rusia, China, atacurile cibernetice şi schimbările climatice.Scopul summit-ului NATO este acela de a defini obiectivele și sarcinile care trebuie atinse şi realizate până în 2030, unele care vor contribui la pregătirea alianţei pentru provocările viitoare.

Summit-ul oferă posibilitatea consolidării relaţiilor transatlantice, respectiv al fortificării securităţii colective.

Sursă: hirado.hu

Foto: Facebook/ Viktor Orbán