Care este utopia în care politicianul FIDESZ, Németh Zsolt, crede că Universitatea Sapienția ar putea fi o universitate de stat

Prezent la o dezbatere în cadrul festivalului Zielele Maghiare din Cluj Napoca, președintele Comisiei de politică Externă din Parlamentul Ungariei, Németh Zsolt, a relatat despre istoria Universitatății Maghiare Sapientia din Transilvania, care este independentă de statul român și a cărei funcționare este susținută de guvernul Ungariei. Politicianul a apreciat că dacă va fi să fie „autonomie”, Universitatea Sapientia ar deveni o universitate de stat

În cadrul Zilelor Maghiare s-a organizat, miercuri seară, o dezbatere la care au participat Tonk Márton, rectorul Universității Sapientia, Németh Zsolt politician FIDESZ și  președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, și Misovicz Tibor, secretarul Fundației Maecenas Universitatis Corvini pentru a dezbate prezentul și viitorul învățământului superior maghiar din Transilvania.

La întrebarea dacă există vreo posibilitate ca Sapienta să devină totuși o universitate finanțată de stat ? Da, „într-o utopie”, Németh Zsolt a spus următoarele:

„Potrivit speranțelor noastre, în nu prea îndepărtatul viitor, autonomia maghiară din Transilvania, ca instituție de stat, și în cadrul căreia Universitatea Sapienția își continuă activitatea ca instituție de stat, într-o situație dată, este o chestiune de decizie politică. Nu doresc să generez impresia că am înnebunit, dar vorbim de o chestiune de principiu.

Iar statul într-un anumit caz poate însemna și acel stat, care încearcă cu instituții autonome potrivite să protejeze oamenii care aparțin comunității naționale maghiare, și într-o situație dată acolo nu mai trebuie să funcționeze reflexul de autoprotejare, din cauza căreia funcționează acum în această formă Universitatea Sapienția² – a disecat posibilitatea finanțării de stat a universității Németh Zsolt președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei.

Din experiența celor 20 de ani, Sapientia se îndreaptă într-o direcție bună a declarat Németh Zsolt, inițiativa a demonstrat că este viabilă și a generat o schimbare importantă în istoria învățământului superior din Transilvania, care a dezvoltat și a lărgit posibilitățile acestui învățământ. În același timp, Sapientia a fost „nava fanion” a politicii naționale maghiare pentru că a dovedit că sunt instrumente în mâinile politicii naționale maghiare, nefiind neputincioși în fața problemelor celor de aici.

Németh a arătat că înființarea Sapientia poate fi interpretată și ca o formă de dreptate istorică, care a fost o cerință fundamentală a Ungariei și a maghiarilor din Transilvania după schimbare de regim, deoarece  „s-a imprimat în conștiința noastră istorică”, pierderea învățământului superior maghiar după 1919, pe parcursul secolulu XX, când Universitatea Bolyai și mai târziu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și-au pierdut autonomia și a „pornit un gen de măcinare care durează până în zilele noastre”.

Németh Zsolt a subliniat că în cazul minorităților naționale, unde rolul învățământului superior este dominant, este de neconceput ca o comunitatea de 2% să nu aibă un sistem de învățământ superior propriu. „La acest lucru se poate spune că aici se află Universitatea Babes-Bolyai sau facultatea de farmacie, dar aceste instituții nu dispun de acea caracteristică, de a fi instituții naționale maghiare independente. Acest fapt este o anomalie a politicii naționale a României a cărei dizolvare, încetare este o așteptare naturală a comunității maghiare din România, iar statul maghiar are obligația de a sprijinii acest demers” – a evidențiat scopurile statului maghiar oficialul de la Budapesta.

Sursă și Foto: g4media.ro