„Afară, afară, cu ungurii din țară!” – iată cel mai simplu mod de a arăta că ești prost

În clipa în care am aflat despre scandările antimaghiare de la Constanța, împotriva jucătorilor de la echipa de fotbal Sepsi OSK Sf. Gheorghe, am reacționat la primul impuls generat de emoția negativă pe care incidentul a trezit-o în mine. Consecința reacției a fost să postez pe pagina personală de Facebook mesajul „Afară, afară, cu ungurii din țară! – iartă cel mai simplu mod de a arăta că ești prost”. 

Între timp, am citit fel și fel de declarații ale reprezentanților clubului sportiv, ale primarului Sf. Gheorghe și ale altor personalități care și-au exprimat, firește, dezacordul față de cele petrecute, unii cerând măsuri severe, alții modificarea legii, iar alții afirmând răspicat că xenofobia și ura de acest tip nu au și nu ar trebui să aibă de-a face cu fotbalul.

După câteva zile de la incident, m-am calmat și văd lucrurile mai limpede, dar asta nu m-a ajutat să-mi schimb opinia. În continuare cred că, dacă vrei cu tot dinadinsul să demonstrezi că ești prost, că nu te duce capul nici la vale, nici la deal, că ești plin de niște frustrări în care te încurci singur, că habar n-ai pe ce lume trăiești, de fapt, te apuci să faci asemenea scandări în orice context, dar mai ales atunci când chiar nu e cazul. 

De ce te face asta atât de prost? Ei bine, simplu. În primul rând, pentru că demonstrezi că nu ai înțeles că ești suporter al unui club și că fotbalul este doar un joc în care admiri performanțele unor oameni, care azi excelează și mâine gafează. Așa e în orice sport. În al doilea rând, și cel mai important, pentru că uiți că trăim într-o lume deschisă, care în fotbalul înseamnă transferuri de jucători din toate colțurile Pământului. Dacă te uiți, de curiozitate, la componența echipei Sepsi OSK, constați fără prea mare efort că acolo activează jucători de diverse naționalități. Să urli la acești oameni „Afară, afară, cu ungurii din țară!” nu te face oare prost?

În plus, presupunând că ar fi toți 100% etnici maghiari în acest club, oare nu ar trebui să îți treacă prin cap, chiar și pentru o fracțiune de secundă, că ei sunt cetățeni români, plătitori de taxe, care au aici nu doar întreaga viață, ci și niște rădăcini de ani și ani? Că țara asta este și a lor la fel cum este și a ta, fie că îți convine ție, fie că nu? Unde să se ducă acești oameni? Și mai ales de ce? 

Și mai e ceva, pornind de la premisa că furia ta de suporter înfocat te face să scandezi asemenea inepții, ce faci bun cu asta? Ce urmărești să obții? Cu ce ar deveni mai bună viața ta sau performanța echipei pe care o susții dacă de mâine toți ungurii din România ar fi deportați în Pannonia în care tot sunt trimiși? Dacă nu ești prost, cum sunt eu tentată să cred, ajută-mă, te rog, să înțeleg!

foto: covasnamedia.ro